Περίπατοι στην παιδική λογοτεχνία: Πες το μονο στη μαμα! της Αργυρώς Μουντάκη

Pestomonostimamα
Facebook
Twitter
LinkedIn

ΑΡΓΥΡΩ ΜΟΥΝΤΑΚΗ

Πες το μόνο στη μαμά!

Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ

 

H φιλία με φαντασία και ευαισθησία

γράφει η Μαίρη Βασάλου

Στο βιβλίο της η Αργυρώ Μουντάκη  “Πες το μόνο στη μαμά!”  έχει πολλές μαγικές στιγμές, όπως και χρώματα, εικόνες με τον χρωστήρα της Λέλας Στρούτση που αποτυπώνει με μαεστρία τη γοητεία που ασκεί το κείμενο. Όλα  συντελούν ώστε το βιβλίο να είναι από την αρχή μέχρι το τέλος μία απολαυστική πρόταση για τους  μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες.

Η συγγραφέας με λιτό, πρωτότυπο και άμεσο τρόπο παρουσιάζει μία όμορφη παρέα παιδιών, δίνοντας νόημα και σημασία στην παιδική φιλία και παράλληλα ζωή σε κάθε λογής πλάσματα, σύμβολα και χαρακτήρες: το παγόνι που γαυγίζει, τον μυστήριο ήχο από τα κουδουνίσματα που ακούνε μόνο οι μικροί και ποτέ τους οι μεγάλοι, τη γοργόνα χαραγμένη στην άμμο…

« Η Ελεάννα ένιωθε πολύ τυχερή: η γιαγιά και ο παππούς ζούσαν κοντά στο σπίτι τους κι έτσι πολλές φορές περνούσαν απ’ το σπίτι, την έπαιρναν στο πάρκο της γειτονιάς ».

Το κοριτσάκι με τα κοτσιδάκια και τα γυαλάκια , ο συμμαθητής της ο Γιώργος, ο αδελφός του ο Αλέξανδρος, η μικρή της ξαδέλφη, η Αλκμήνη απολαμβάνουν τις συναντήσεις τους στο πάρκο και οι δεσμοί  που ξεκινούν να τους ενώνουν στερεώνουν μέρα με τη μέρα τη φιλία τους.

Στις σελίδες  τού ‘Πες το μόνο στη μαμά!’  η περιπέτεια  η φαντασία,  και , η αγωνία πάνε μαζί: οι ευρηματικές ιστορίες του παππού απογειώνουν την αφηγηματική εξέλιξη του βιβλίου εξίσου με την αρμονική συνεργασία που έχουν τα παιδιά  μεταξύ τους-  να έρχονται πλησιέστερα, κάνοντας φιλίες – και να μοιράζονται  με χάρη και απλόχερα  τις μικρές τους « απελπισίες»  με τον νέο τους φίλο, τον Κωνσταντίνο.

Δεν λείπουν οι συγκρούσεις και οι δύσκολες επαφές με άλλα παιδιά που ξέρουν να γίνονται σκληρά και πληγώνουν την ευαισθησία του Κωνσταντίνου, που φαίνεται ότι κρύβει μέσα του καλά κρυμμένα μυστικά. Ωστόσο, οι φίλοι του καταφέρνουν να τον στρέψουν σε αυτό που ήξερε καλύτερα να κάνει: να παίζει ποδόσφαιρο.

Κι όμως, παρά τον φόβο του να τον μαλώσει η μαμά του, οι καλοί του φίλοι τον προτρέπουν να της μιλήσει και για ό,τι άλλο μέσα του τον βασανίζει.

« Γιατί- αναφέρει στο οπισθόφυλλο η συγγραφέας- η μαμά πάντα ξέρει τη λύση, κι αν δεν την ξέρει, σίγουρα θα προσπαθήσει να τη βρει».

AΠΟ 6- 9 ΕΤΩΝ
Πες το
μόνο
στη μαμά!

Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ , υποψήφιο για το βραβείο αναγνωστών 2020

Αργυρώ Μουντάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά και σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στη λογοτεχνία. Στο τμήμα Φιλολογίας του ίδιου πανεπιστημίου εκπονεί διδακτορικό με θέμα το λαϊκό παραμύθι.

Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα MBA-TQM από το πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγήτρια γερμανικών. Αρθρογραφεί έντυπα και ηλεκτρονικά σχετικά με τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό.

Από το 2016 έχει τον διαδικτυακό ιστότοπο www.parents24.gr, που αφορά γονείς και παιδιά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Βιβλία της εκδίδονται από το 2005.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.