Νέες ψηφιακές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

2 museum of cycladic art© photo paris tavitian
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέες ξεναγήσεις για τους επισκέπτες εντάσσει από 23 Σεπτεμβρίου στον προγραμματισμό του το Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: ψηφιακές ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές είναι πλέον διαθέσιμες στους τέσσερις ορόφους, ενώ παράλληλα δύο νέες θεματικές ξεναγήσεις με θέματα «Το Αίνιγμα της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα» και «Κρασί: To δώρο του Θεού Διονύσου» προσφέρονται για τους επισκέπτες.

Στις ψηφιακές ξεναγήσεις περιλαμβάνονται επιλεγμένα εκθέματα και από τις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να σαρώσει τον κωδικό ταχείας απόκρισης QR που θα βρει στην είσοδο του μουσείου και έξω από τις εκθέσεις, να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή Clio Muse Tours στο smartphone ή το tablet του και να περιηγηθεί στις μόνιμες συλλογές, διαβάζοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για επιλεγμένα εκθέματα, τα οποία υποδεικνύονται με αριθμημένες σημάνσεις στις λεζάντες των αντικειμένων.

Η εφαρμογή αυτή επιλέχθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος ψηφιακής ξενάγησης καθώς δεν πραγματοποιείται μέσω συσκευής που μοιράζεται στο κοινό (όπως τα audio guides) αλλά κάθε επισκέπτης την παρακολουθεί από δική του συσκευή.

Οι ξεναγήσεις γίνονται στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά. Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

4 museum of cycladic art© photo paris tavitian

Όσον αφορά το πρόγραμμα των θεματικών ξεναγήσεων του Μουσείου, από 23 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής:

«Το Αίνιγμα της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα» Παρασκευή 13.00 (αγγλικά) & Κυριακή 12.30 (ελληνικά). Διάρκεια 50΄-60΄

Η Κέρος είναι σήμερα ένα άγονο, ακατοίκητο νησί ανάμεσα στην Αμοργό και τα Κουφονήσια, στις Νοτιοανατολικές Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας όμως, αποτελούσε το σπουδαιότερο ίσως κέντρο του Αιγαίου πελάγους, μέσα σε ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας και πολλαπλών δραστηριοτήτων.

Στο δυτικό άκρο του νησιού, το οποίο ήταν ενωμένο με τη γειτονική νησίδα Δασκαλιό, έχει βρεθεί πολύ μεγάλος αριθμός σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, αλλά και πήλινων σκευών της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Η μελέτη του αινιγματικού συνόλου έδειξε ότι τα κομμάτια αυτά δεν συνανήκουν και ότι ο κατακερματισμός τους έγινε σκόπιμα στην αρχαιότητα. Μεγάλο μέρος του περίφημου αυτού «Θησαυρού» στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει 5.000 χρόνια πίσω και να μάθει για το τελετουργικό της εναπόθεσης των σπασμένων ειδωλίων στο αρχαιότερο ναυτικό ιερό του κόσμου.

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου συνομιλούν με τους επισκέπτες για τη σημασία του μυστηριώδους συνόλου, τον ρόλο του συμπλέγματος Κέρος – Δασκαλιό κατά την 3η χιλιετία και τις κυκλαδικές κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

3 Ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας, 470π Χ
«Κρασί: To δώρο του Θεού Διονύσου»
Τετάρτη 13.00 (αγγλικά) & Σάββατο 12.30 (ελληνικά). Διάρκεια 50΄-60΄

Το κρασί θεωρείται βασικός φορέας και δείκτης πολιτισμού, αφού προσφέρει απόλαυση, αναψυχή, συλλογική ταυτότητα ή πολιτικό κύρος. Αποτέλεσε ισχυρό όπλο στα χέρια εκείνων που όριζαν την παραγωγή και τη διακίνηση του.

Οι ρίζες της αμπελουργίας εντοπίζονται στην αγροτική επανάσταση της Νεολιθικής Εποχής (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. ο θεσμός του Συμποσίου στάθηκε το σπουδαιότερο μέσο κοινωνικοποίησης. Αγγεία υψηλής τέχνης και αισθητικής δημιουργήθηκαν για το πολύτιμο δώρο του θεού Διονύσου.

Στη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία του οίνου ανά τους αιώνες, την μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας, την εξέλιξη της στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο του σε θρησκευτικά και τελετουργικά δρώμενα.

«Highlights των Μονίμων Συλλογών»
Πέμπτη 13.00 (αγγλικά). Διάρκεια 45΄

Η ξενάγηση στα πιο αντιπροσωπευτικά εκθέματα του Μουσείου, χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Κυπριακός Πολιτισμός.

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου αφηγούνται την ιστορία των μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων της 3ης χιλιετίας, παρουσιάζουν τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. και συστήνουν στο κοινό τη μεγαλύτερη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Θεματικές ξεναγήσεις

Eίσοδος και συμμετοχή στην ξενάγηση: 15€, μειωμένο:10€
Προτείνεται η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων στο viva.gr
www.cycladic.gr

To ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι:
Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή- Σάββατο: 10:00 – 17:00
Πέμπτη: 10:00 – 17:00
Κυριακή: 11:00 – 17:00
Τρίτη: κλειστό

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.