Αντιμέτωποι μ’ ένα σκληρό δίλημμα θα βρεθούν την ερχόμενη Κυριακή στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι καθώς θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ ενός υποψηφίου, που τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου και του εκλεκτού του Ερντογάν που καλοβλέπει την πρόσδεση στο άρμα της Τουρκίας.
Μετά από μια προεκλογική καμπάνια που σημαδεύτηκε από την ανάμειξη της Άγκυρας ο μετριοπαθής αριστερός βετεράνος πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί κι ο εθνικιστικής «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ θα αναμετρηθούν στο β΄γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη στα κατεχόμενα, με τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν αν θέλουν μια νέα προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου ή αν θεωρούν ότι είναι προτιμότερη η λύση της διχοτόμησης του βόρειου τμήματος της μεγαλονήσου που αποσχίστηκε το 1983, αλλά αναγνωρίζεται διπλωματικά μόνον από την Τουρκία.
Ο Ακιντζί σόκαρε τους ψηφοφόρους την Παρασκευή όταν κατήγγειλε δημοσίως ότι δέχθηκε απειλές από την Τουρκία να μην κατέβει στις εκλογές. Η Άγκυρα στηρίζει ανοικτά τον Τατάρ, που επιδιώκει σύσφιξη των σχέσεων των κατεχομένων με την Τουρκία. Με τη στήριξή της έστησε παραμονές των εκλογών το σόου του μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τα ποσοστά του, όπως είπαν οι επικριτές του, μεταξύ των οποίων και ο Ακιντζί που χαρακτήρισε την κίνηση «κηλίδα για τη δημοκρατία».
Το διακύβευμα του β΄γύρου των εκλογών στα κατεχόμενα
Για τους Τουρκοκύπριους που δεν επιθυμούν να μετατραπούν τα κατεχόμενα σε άλλη μια επαρχία της Τουρκίας και θέλουν να διατηρήσουν την ανεξάρτητη πολιτισμική και πολιτική ταυτότητά τους είναι ζωτικής σημασίας η επανεκλογή του Ακιντζί που τάσσεται υπέρ της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Ο Ακιντζί αντιπροσωπεύει την τελευταία καλή ευκαιρία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την έξοδο των Τουρκοκυπρίων από τη διεθνή απομόνωση», λέει στον Guardian o καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στα κατεχόμενα, Σερτάτς Σονάν. «Και δεδομένου ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει αυτό, οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε δημοψήφισμα για το θέμα της πολιτικής και πολιτισμικής ταυτότητας, όπως το βλέπουν πολλοί. Κι υπάρχει ένα σασπενς αναφορικά με το επόμενο βήμα της Τουρκίας για να αποτρέψει την εκλογή του Ακιντζί», προσθέτει.
Αντίθετα ο 60χρονος Τατάρ τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών με τη στήριξη όχι μόνον της Τουρκίας, αλλά και των Τούρκων εποίκων, που έχουν αλλοιώσει τη δημογραφική σύσταση του πληθυσμού στα κατεχόμενα. Με τις κλιμακούμενες εντάσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνεται και η διεθνής πίεση για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Αν δεν επανεκλεγεί ο Ακιντζί θα χάσουμε έναν γνήσιο υποστηρικτή της επανένωσης», λέει ο Σονάν.