Βιβλίο: Το παρελθόν της Tessa Hadley – από τις Εκδόσεις Gutenberg

Layout 1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πόσο συγγενείς νιώθουμε τα αδέλφια μας;

Τέσσερα αδέλφια συναντιούνται στο παλιό σπίτι των παππούδων όπου μεγάλωσαν μετά το διαζύγιο των γονιών τους. Οι δύο μεγαλύτερες, η Χάριετ, πρώην επαναστάτρια, και η Άλις, ρομαντική ψυχή, δεν έχουν δικές τους οικογένειες.

Η Φραν, η μικρότερη έχει έρθει μαζί με τα παιδιά της, ενώ ο Ρόλαν συνοδεύεται από την καινούργια σύζυγό του. Το παρελθόν είναι η αιτία σύγκρουσης ανάμεσα στα αδέλφια και η παρουσία των νέων μελών της οικογένειας πυροδοτεί μεγαλύτερες εντάσεις και απειλεί δεσμούς που θεωρούνταν κάποτε ακατάλυτοι.

Η Τέσσα Χάντλεϊ (γεν. Μπρίστολ 1956) θεωρείται ασυναγώνιστη «όταν διηγείται οικογενειακά δράματα» (Independent). «Παρακολουθεί τους ήρωές της και την ψυχολογία τους με τη λεπτότητα του Χένρι Τζέιμς και την ματιά της Τζέιν Όστεν» (Guardian).

Αναλυτική περιγραφή:

Το παρελθόν εισβάλλει βίαια στο παρόν όταν τέσσερα αδέλφια συναντιούνται στο πατρικό τους σπίτι, το μοναδικό στοιχείο που ενώνει τις πολύ διαφορετικές ζωές τους. Στο σπίτι αυτό έχουν περάσει πολλά καλοκαίρια και εκεί τους είχε αφήσει και η μητέρα τους όταν ο πατέρας τους την εγκατέλειψε. Αυτή η φορά όμως είναι ίσως η τελευταία που το επισκέπτονται, μια και το σπίτι πιθανότατα θα πουληθεί.

Οι δύο μεγαλύτερες, η Χάριετ, πρώην επαναστάτρια, και η Άλις, ρομαντική ψυχή, δεν έχουν δικές τους οικογένειες. Η Φραν, η μικρότερη, έχει έρθει μαζί με τον εξάχρονο γιο και την εννιάχρονη κόρη της. Σε λίγο φτάνει και ο αδελφός τους Ρόλαν, ένας «ποπ φιλόσοφος», τον οποίο οι τρεις αδελφές εξακολουθούν να βλέπουν σαν αδέξιο παιδάκι, παρά τις συνεχείς προσπάθειές του να τονίσει τις επιτυχίες που είχε στη ζωή του. Μαζί του φέρνει την έφηβη κόρη του Μόλι και την τρίτη σύζυγο του, την Πιλάρ, μια Αργεντινή δικηγόρο, την οποία οι αδελφές δεν καταφέρνουν να συμπαθήσουν. Στην παρέα προστίθεται και ο Κασίμ, ο πακιστανικής καταγωγής, γιος του πρώην φίλου της Άλις, ο οποίος προσπαθεί να γοητεύσει τη Μόλι.

Τα τέσσερα αδέλφια θυμούνται το παρελθόν και την ιστορία του «επαναστάτη» μπαμπά τους και της λίγο χίπισσας μαμάς τους τη δεκαετία του 1960· νοσταλγούν τις μέρες κοντά στη γιαγιά τους και τον παππού τους· εντυπωσιάζονται από το πόσο ταυτοχρόνως γνωρίζουν και δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Εντάσεις και συγκρούσεις που συγκαλύπτονται χρόνια αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια και επηρεάζουν τις αποφάσεις τους, ενώ στις σχέσεις τους λειτουργούν σαν σπινθήρας τα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω τους.

Η Τέσα Χάντλεϊ γεννήθηκε το 1956 στο Μπρίστολ, σπούδασε αγγλική φιλολογία, παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά, συνέχισε μετά τις σπουδές της, έγινε καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής στο πανεπιστήμιο του Μπάαθ, εξέδωσε μια μελέτη για τον Χένρι Τζέιμς και μόνο στα 46 της αποφάσισε να γράψει κι εκείνη μυθιστόρημα. Το πρώτο της βιβλίο Accidents in the Home εκδόθηκε το 2002, κέρδισε εξαιρετικές κριτικές και μπήκε στη βραχεία λίστα της Guardian για το «Βιβλίο της χρονιάς». Μεγάλη επιτυχία είχαν και τέσσερα επόμενα βιβλία της. Όλα έχουν θέμα γυναίκες και οικογενειακές σχέσεις.

Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Έργο εξωφύλλου: Χρήστος Αλατσάκης

Κ. Δαρδανός, 12 Νοεμβρίου 2020
2f425dc7-eaeb-4996-b2a6-8b783c65da32.png

 

Το παρελθόν
Tessa Hadley
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Κάθε καινούργιο βιβλίο της Χάντλεϊ μας κάνει να την θαυμάζουμε όλο και περισσότερο. Μια συγγραφέας που μπορεί να εμπιστεύεται ο αναγνώστης.
Hilary Mantel

«Πόσο σοφή είναι αυτή η γυναίκα»: Η πρώτη μου σκέψη κάθε φορά που τελειώνω ένα βιβλίο της Χάντλεϊ. Ειδικά όταν μιλά για μεγάλα θέματα: τους άνδρες και τις γυναίκες, την αγάπη και τον γάμο, το προσωπικό και το πολιτικό, τα παιδιά, τη φιλία.
Zadie Smith

Ο τρόπος που διηγείται θυμίζει Τσέχοφ.
The New York Times

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.