Σενάρια ενός επικείμενου ανασχηματισμού…

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ (eurokinissi/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)
Óõíåäñßáóç ôïõ õðïõñãéêïý óõìâïõëßïõ ôçí ÔåôÜñôç 10 Éïõëßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς που φεύγει στην ημερήσια διάταξή του βρέθηκε κι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου, η αξιολόγηση της μεταρρυθμιστικής συνέπειας του καθενός από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Θα αρκούσε εφόσον εκείνα δεν είχαν κυκλοφορήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μια και όλα δείχνουν ότι στους κόλπους των στενών πρωθυπουργικών συνεργατών επικρατούν δυο σχολές σκέψης.

Στην ανάλυση της πρώτης, μια αλλαγή της κυβερνητικής σύνθεσης κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της ανανέωσης. Στην ανάγνωση της δεύτερης, μια κυβέρνηση δεν αναδιαρθρώνεται την «ώρα της μάχης» σε πολλαπλά μέτωπα.

Οι μεν λοιπόν εισηγούνται ανασχηματισμό ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο του 2021. Οι δε επιμένουν ότι προέχει η διαχείριση της πανδημίας και η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού. Η συζήτηση, βέβαια, δεν είναι καινούργια. Διεξαγόταν πριν καν ανακοινωθεί ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ο οποίος, παρότι είχε σχεδόν προαναγγελθεί, καθυστέρησε αρκετά εξαιτίας της αναζήτησης του περίφημου ουδέτερου πολιτικά χρόνου σε μια περίοδο παράλληλων κρίσεων.

Και συνεχίστηκε ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, αφού αντί των δομικών αλλαγών που είχαν προεξοφληθεί με διαρροές προτιμήθηκαν οι «διορθωτικές κινήσεις» επειδή ο Πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επιπλέον κρίση, εκείνη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στις 5 Αυγούστου παρουσιάστηκε το ανασχηματισμένο Υπουργικό συμβούλιο, αλλά από το φθινόπωρο επέστρεψε στην πολιτική αγορά η κουβέντα για έναν επερχόμενο σαρωτικό ανασχηματισμό. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο ανέτρεψε τους όποιους σχεδιασμούς – πάλι με το σκεπτικό πως εν μέσω μιας κρίσης δεν κάνεις αλλαγές.

 Η σκέψη όσων διαφωνούν  με τον ανασχηματισμό είναι γιατί  όσο τρέχει η πιο σύνθετη και απαιτητική υγειονομική επιχείρηση που έχει κληθεί ποτέ να φέρει εις πέρας το ελληνικό κράτος, δεν γίνεται να υπάρχουν ανακατατάξεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εξάλλου, λένε, στην επιχείρηση των εμβολιασμών εμπλέκονται μια σειρά από υπουργεία.

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη γιατί για πρώτη φορά ύστερα από έναν σχεδόν χρόνο υγειονομικής και οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να ακούγονται ελπιδοφόρες ειδήσεις – όπως τα εμβόλια ή οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα φτάσουν μέσα στο 2021 στη χώρα. Οπότε το μήνυμα της επανεκκίνησης της κυβέρνησης μέσα από τη διόρθωση των όποιων αστοχιών της θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Γι’ αυτό και οι θιασώτες της προτείνουν ανασχηματισμό με το που πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.