Αννα Συνοδινού ”Μονόγραμμα” -απο τους θησαυρούς της ΕΡΤ

Anna synodinou
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η μεγάλη ηθοποιός, κορυφαία ερμηνεύτρια του αρχαίου δράματος Άννα Συνοδινού έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου 2016.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Μονόγραμμα», του 1991 το αφιέρωμα στην Άννα Συνοδινού η οποία μιλάει για τη ζωή της, την οικογένειά της, τη θεατρική της διαδρομή και την ιδιότητα της πολιτικού. Η εκπομπή ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη.

Στην αρχή της εκπομπής, η Άννα Συνοδινού αναφέρεται στην καταγωγή της και μιλάει για το οικογενειακό της περιβάλλον. Η οικογένειά της καταγόταν από την Αμοργό ενώ η ίδια γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας τον Νοέμβριο του 1927 και ήταν το όγδοο παιδί. Μιλάει για τους γονείς της και τη ζωή τους πριν τον πόλεμο του 1940. Αφηγείται τη ζωή στο Λουτράκι κι έπειτα τα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα όπου μετακινήθηκαν μετά το σεισμό του 1928. Μιλάει για τις αξίες με τις οποίες ανατράφηκε από τους γονείς της τους οποίους υπεραγαπούσε αλλά και τη σημασία της ελληνορθόδοξης πίστης στη ζωή της.

Κατόπιν, ξετυλίγει την καλλιτεχνική της πορεία, κάνει λόγο για το πώς ασχολήθηκε με το θέατρο και μιλάει για τους ρόλους τηςτους δασκάλους της και όσους συνεργάστηκε. Αναφέρεται στη σχέση της με το θέατρο που ξεκίνησε την εποχή της Κατοχής με τα νεανικά ερασιτεχνικά σκετς στις γειτονιές των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας, έχοντας ως θέμα την αναπαράσταση των παθών της πατρίδας. Θυμάται τις εισαγωγικές της εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1947. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1950 στον Θίασο Κοτοπούλη. Το 1955 και το 1957 τιμήθηκε με το έπαθλο Κοτοπούλη.

Από νωρίς διακρίθηκε σε ρόλους της αρχαίας τραγωδίας είδος με το οποίο τη συνέδεσε η δασκάλα της Μαρίκα Κοτοπούλη. Σταθμός στην πορεία της υπήρξε το 1955, όταν στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου έπαιξε δίπλα στην Παξινού την Πολυξένη, στην «Εκάβη» του Ευριπίδη. Από εκεί άρχισε η σταδιοδρομία της στο αρχαίο δράμα. Μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου διέπρεψε με τις ερμηνείες της σε πρωταγωνιστικούς ρόλους της αρχαίας τραγωδίας αλλά και σε νεότερους του κλασικού δραματολογίου. Αναφέρεται στις περιοδείες στο εξωτερικό και τις διακρίσεις ενώ αλλού μιλάει για τη βαριά ευθύνη της στο θέατρο που την απέτρεψε από το να συμμετάσχει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Ειδική αναφορά κάνει στους ρόλους της στις αρχαίες τραγωδίες και στις υποκριτικές δεξιότητες που απαιτούνται ενώ δεν παραλείπει να μνημονεύσει τις ηρωίδες που ενσάρκωσε σε έργα του κλασικού διεθνούς δραματολογίου με το Θίασο του Εθνικού Θεάτρου.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 28 Απριλίου 1992

Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης Copyright ΕΡΤ ΑΕ – ET2

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.