Σοφία Μπεκατώρου: Σπάστε τη σιωπή, μιλήστε»

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÇÓ ÐôÄ ÁÉÊÁÔÅÑÉÍÇÓ ÓÁÊÅËËÁÑÏÐÏÕËÏÕ ÌÅ ÔÇÍ ÏËÕÌÐÉÏÍÉÊÇ ÓÏÖÉÁ ÌÐÅÊÁÔÙÑÏÕ ÓÔÏ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ ÌÅÃÁÑÏ
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έκανε σήμερα η  Σοφία Μπεκατώρου,  μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η Σοφία Μπεκατώρου έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μια συνάντηση με έντονη συμβολισμό.
Η συνάντηση έγινε μετά την αποκάλυψη της πρωταθλήτριας Ιστιοπλοΐας για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πριν από 23 χρόνια, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο.

Η Σοφία Μπεκατώρου, που έχει ενθαρρύνει με τη θαρραλέα της πρωτοβουλία και άλλες πρώην αθλήτριες να προβούν σε ανάλογες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, ενώ έχει προκαλέσει και τριγμούς στα θεμέλια αξιών αθιλητικών φορέων και ομοσπονδιών, έλαβε ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η δήλωση της Σακελλαροπούλου για την Μπεκατώρου

Μετά την συνάντηση με την Σοφία Μπεκατώρου η ΠτΔ δήλωσε: «Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου.

Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας.

Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή».

Η Σοφία Μπεκατώρου μετά τη συνάντηση της που είχε με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  βρέθηκε στο υφυπουργείο Αθλητισμού και μίλησε με τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Σπύρο Καπράλο.

«Λέω σε κάθε θύμα να βγει και να μιλήσει». Με αυτά τα λόγια προέτρεψε η Σοφία Μπεκατώρου τα θύματα βιασμών να βγουν και να μιλήσουν χωρίς φόβο για την τραυματική τους εμπειρία.
Η Ολυμπιονίκης στις πρώτες της δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε μεταξύ άλλων: “Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλους τους ανθρώπους του πολιτικού κόσμου, αλλά και όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν, και μου έδωσαν δύναμη για να διαχειριστώ τη δραματική εμπειρία. Η προσπάθεια που έχουμε κάνει με όλους τους αθλητές της ιστιοπλοΐας αφορά το να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας. Η προσωπική μου εμπειρία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο και επειδή επιθυμώ να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό και να έρθουν άφοβα τα παιδιά να αθληθούν, μιλάμε
Θα ήθελα να στείλω αυτό το μήνυμα: Μιλάμε και λέμε ό,τι μας συμβαίνει ανοιχτά. Και για εμένα δεν ήταν εύκολο να βγω να μιλήσω δημόσια για κάτι τόσο τραυματικό ωστόσο, αφού μίλησα, έχοντας εισπράξει όλα αυτά τα συναισθήματα που μου μετέφερε η αγάπη του κόσμου όπως και την αγκαλιά της Πολιτείας, μπορώ να πω με σιγουριά σε κάθε θύμα να φύγει από αυτή τη θέση. Να σπάσει τη σιωπή και να μιλήσει. Σε όποιο χώρο και να βρίσκεται. Είτε στον αθλητικό, είτε στον εργασιακό. Έτσι, θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα που θέλουμε να έχουμε”.

 

Από την πλευρά του μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: “Ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό. Η δικιά μας η Σοφία, μαζί με τον Νίκο Κακλαμανάκη, βρήκαν το θάρρος να ορθώσουν ανάστημα, να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, να κατονομάσουν πρόσωπα στις δικαστικές αρχές και, ύστερα, να παρακαλέσουν και άλλους αθλητές και αθλήτριες που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας να μιλήσουν δημόσια. Να σπάσουν τη σιωπή τους.

Η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους, και είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Όχι για να εκδικηθούμε κάποιον. Απλώς για να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε ένα υγιές τοπίο για την επόμενη γενιά αθλητών. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί, με την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού μας, έτσι ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να αποκτήσει ξανά ένα υγιές αθλητικό οικοδόμημα, με οξυγόνο, με καθαρό φως, και κυρίως με τη δύναμη να υπηρετήσει τις αξίες που πρεσβεύει. Τα νέα παιδιά πρέπει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γιατί έτσι θα γίνει καλύτερη η κοινωνία μας”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.