Εθνικό Θέατρο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών από σήμερα πορεύονται μαζί

Img 9190
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Υπογράφηκε μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευσης, η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Η  νέα σύμβαση,  έχει διετή διάρκεια ισχύος  κατοχυρώνει 220 εργαζόμενους ηθοποιούς το χρόνο  με 5μηνες ή 8μηνες συμβάσεις και με τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές.

Σήμερα επισφραγίζεται και διαφυλάσσεται αυτό που λίγο έλειψε να ξεχάσουμε μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα των τελευταίων μηνών, ότι δηλαδή το Εθνικό Θέατρο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είναι σύμμαχοι και εργάζονται για να διασφαλίσουν τη μετάβαση του ελληνικού θεάτρου σε μια νέα εποχή. ανέφερε χαρακτηριστικά η  καλλιτεχνική Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου, Ερις Κύργια

Ενώ επισήμανε ότι:  η  σημερινή υπογραφή της ΣΣΕ υπερβαίνει τα σημαντικά νομικά κεκτημένα που αποτυπώνονται στο κείμενό της και σηματοδοτεί κάτι ευρύτερο: την ακλόνητη βούληση της θεατρικής κοινότητας να διαχειριστεί τη σημερινή δυσμενή συγκυρία σε κλίμα ενότητας, αισιοδοξίας και αλληλεγγύης.

Όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας: “Μετά από αυτό, συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας και οργανώνουμε την υπογραφή της νέας σύμβασης στο ΚΘΒΕ και στο ελεύθερο θέατρο.”

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε κείμενο συλλογικής σύμβασης, αναγνωρίζονται:

  • – δικαίωμα αμοιβής live streaming με ταυτόχρονο περιορισμό στον αριθμό των live streaming που μπορούν να γίνουν ανά παραγωγή (μάξιμουμ 3).
  • – δικαίωμα αμοιβής για τις παραστάσεις που μεταδίδονται διαδικτυακά (online streaming και video on demand)
  • – πλήρως τα συγγενικά δικαιώματα του ν.2121/93 (αναπαραγωγή κοκ.) και η απόδοσή τους σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

Τέλος, επίσης για πρώτη φορά, το Εθνικό δηλώνει τη βούλησή του για:

  • – ανοιχτές ακροάσεις τουλάχιστον σε κάθε πολυπληθή παραγωγή (πάνω από 10 άτομα θίασο) &
  • – μέριμνα για τους παλιούς ασφαλισμένους (πριν την 1/1/1993) συναδέλφους.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.