Ενα ακόμη όπλο κατά της πανδημίας κορωνοϊού ετοιμάζει η Pfizer, που εκτιμά πως ως το τέλος του χρόνου θα έχει διαθέσιμο χάπι κατά της Covid-19 που θα επιτρέπει την κατ’ οίκον νοσηλεία.
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε δείγμα 60 εθελοντών σε Βέλγιο και ΗΠΑ και η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας και πρόεδρο του τομέα έρευνας Μίκαελ Ντόρστεν, το χάπι έχει σχεδιαστεί ώστε να χορηγείται στα πρώτα ίχνη της λοίμωξης, περιορίζοντας τις πιθανότητες ανάγκης νοσηλείας του αρρώστου σε νοσοκομείο. Στον πυρήνα του νέου φαρμάκου βρίσκεται ένας αναστολέας πρωτεάσης, το συνθετικό αντιιικό μόριο «PF 07321332», που αποτρέπει τον αναδιπλασιασμό του κορονοϊού στη μύτη, στο λάρυγγα και στους πνεύμονες. Αν το νέο χάπι λειτουργήσει όπως αναμένουν οι ειδικοί, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πάρουν «ανάσα» και λιγότεροι άνθρωποι θα νοσούν σοβαρά.
O διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, επανέλαβε πως η εταιρία θα είναι σε θέση φέτος να παραγάγει 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Στο μεταξύ, η αμερικανική Moderna προχώρησε σε συμφωνία με τη Sanofi προκειμένου να παραγάγει ως 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19. Η παραγωγή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2021 στο εργοστάσιο της Sanofi στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη συμφωνία που συνάπτει η μεγάλη γαλλική φαρμακευτική εταιρία. Είχαν προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες με τις Pfizer/BioNTech, καθώς και με την αμερικανική Johnson & Johnson.
Στα… σκαριά βρίσκεται και η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V». Οπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ακόμη σε συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με την αξιολόγηση του εμβολίου που έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 50 χώρες, ωστόσο δεν έχουν προγραμματίσει ακόμη σχετική συνάντηση. Η υγειονομική ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας αρνήθηκε χθες να εισαγάγει το ρωσικό εμβόλιο στη χώρα, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Παρ’ όλα αυτά, δέκα Πολιτείες της βόρειας και βορειοανατολικής Βραζιλίας έχουν υπογράψει συμβόλαιο για να λάβουν 30 εκατομμύρια δόσεις. Η παραγωγός εταιρία του «Sputnik V» αντέδρασε άμεσα, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πολιτική και όχι επιστημονική απόφαση».
Θετικό το «πείραμα της Βαρκελώνης»
Τα πρώτα θετικά νέα για συγκεντρώσεις σε στάδια και μουσικές σκηνές έρχονται από τη Βαρκελώνη μετά το πείραμα της ροκ συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου, την πρώτη τέτοιου είδους. Στην ισπανική πόλη συγκεντρώθηκαν μετά από διενέργεια μοριακών τεστ 5.000 άνθρωποι, οι οποίοι φορώντας μάσκες παρακολούθησαν την συναυλία. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μάσκες, όμως δεν κρατούσαν αποστάσεις, και σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης». Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο έξι θετικά περιστατικά ανιχνεύθηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές 15 ημέρες μετά τη συναυλία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου