Ανω των 60 ετών ο εμβολιασμός με AstraZeneca ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή …

Maria theodoridou ypourgeio ygeias
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην παρούσα φάση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση με AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας,τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή εμβολιασμού είχε αξιολογήσει πριν δύο μηνών την επιδημία του κορωνοιού και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca. Ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο. Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες.

Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε πως παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση με συγκεκριμένα 1,3 περισταστικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Αstrazeneca, μέχρι στιγμής η χορηγούταν στην Ελλάδα σε ηλικίες άνω των 30 ετών.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.