”Το Μεγάλο μας Τσίρκο” Τζένη Καρέζη -Κώστας Καζάκος 22 Ιουνίου 1973…

Maxresdefault 2 (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μαρία απ΄τη Σπάρτη Ορέστη απο το Βόλο…Η Ρωμιοσύνη  στη σκηνή  του Αοήναιον στην καρδιά της Χούντας

22 Ιουνίου  1973.Οι θιασάρχες  Τζένη Καρέζη  Κώστας  Καζάκος  οχι μόνο το εμπεύσθηκαν και το ανέβασαν ,αλλά συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο ΕΑΤ ΕΣΑ όταν οι χουντικοί είδαν οτι  ο κόσμος  ήταν τόσος κάθε βράδυ που έμοιαζε σαν εξέγερση…

Όπως έλεγε η Τζένη Καρέζη :

«Έπρεπε να είναι κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολλή ρωμιοσύνη… και μέσα από τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό, το γέλιο και το δάκρυ, να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες… και πάνω απ’ όλα για ομορφιά. Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα.Όλα αυτά όμως θά ’πρεπε να ειπωθούν ρωμέικα, ζεστά. Καθόλου φιλολογικά. Καθόλου εγκεφαλικά. Θά’ πρεπε, δηλαδή, να γραφτεί ένα έργο που να έχει μέσα του τους σπόρους της λαϊκής μας τέχνης. Εγχείρημα δύσκολο, άπιαστο σχεδόν»

Το έργο έγραψε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης  τη μουσική ο Σταύρος Ξαρχάκος  τα τραγούδια ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης.

.Την παράσταση  σκηνοθέτησε ο  Κώστας Καζακος   με βοηθό τον Άρη Δαβαράκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια έφτιαξε ο Φαίδων Πατρικαλάκης.  . Η κίνηση και η θεατρική απόδοση της σκηνής του  Καεαγκιόζη  διδάχτηκε από τον Ευγένιο Σπαθάρη  ο οποίος διακόσμησε το χώρο της εισόδου.

Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος  ο Νίκος Κούρος,ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.