Αλέξης Τσίπρας απο την 85η Εκθεση Θεσσαλονίκης ”Νέα Αρχή” με οδηγό την Κοινωνία

Tsipras
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Νέα αρχή για το πολιτικό σύστημα, το κράτος, την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο», «με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση, που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μητσοτάκη αλλά το κυριότερο, θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση που «θα προκύψει από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετούν εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων, που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα, και που έχουν καταξιωθεί από την κοινωνική συμμετοχή και τη δράση τους μέσω της συμβολής τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνησή του θα καταργήσει τον Νόμο Χατζηδάκη, το θεσμό της υπερεργασίας, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη, την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Αύξηση του κατώτατου μισθού – Οι παρεμβάσεις για οικονομία και κράτος

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε έναν μεγάλο συλλογικό στόχο για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα με στόχο να μην ζουν οι πολίτες χειρότερα αλλά να μπορούν να ζήσουν καλύτερα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Μιλώντας για τη μεσαία τάξη αναρωτήθηκε ρητορικά «μήπως αυτοί που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη και ωφελήθηκαν καθόλου από τις φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων; Ή είναι αυτοί που έχουν από 800.000 ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν σε κάθε τους παιδί;

»Όχι δεν είναι αυτοί. Αυτοί είναι η τάξη και οι συνδετημόνες του κου Μητσοτάκη. Για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται. Μεσαία τάξη, είναι οι άνθρωποι που ξυπνάνε το πρωί να πάνε στη δουλειά, στη βιοτεχνία, στο μαγαζί. Είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κος Μητσοτάκης το 2019».

Ο  κ. Τσίπρας υποσχέθηκε επίσης νέο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που θα εμπνέει ασφάλεια στο πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα» όπως επίσης «διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία, με θεσμούς που θα έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως της αλλαγής των κυβερνήσεων»

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι την πρώτη μέρα μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θα ισχύουν τα εξής:

  • «Θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Αποκαθιστούμε και κατοχυρώνουμε θεσμικά το δικαίωμα στην απεργία. 
  • Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
  • Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης 
  • Ενισχύουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Αποκαθιστούμε το Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Ρυθμίζουμε τη τηλεργασία.
  • Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
  • Μειώνουμε το όριο των υπερωριών και καταργούμε το θεσμό της υπερεργασίας
  • Ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.
  • Προχωρούμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
  • Υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.
  • Αναγνωρίζουμε τους αόρατους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.
  • Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ. Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Αναπτυξιακής τράπεζας.
  • Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
  • Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
  • Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
  • Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.