Διδώ Σωτηρίου Ματωμένα Χώματα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!

Images
Facebook
Twitter
LinkedIn

Συνταράχθηκαν τα ΄΄μέσα μας” ‘οταν διαβάσαμε για πρώτη φορά τα ”Ματωμένα Χώματα΄΄.Η δημοσιογράφος Διδώ Σωτηρίου ,η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου ,περιγράφει την οδύνη και την καταστροφή του ελληνικού στοιχείου στην Μικρά Ασία με τον ρυθμό των χτύπων της καρδιάς της.

Τα Ματωμένα Χώματα εκδόθηκαν το 1962 και αποτελούν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ελληνικά μυθιστορήματα, με 423.000 αντίτυπα και 107 επανεκδόσεις. Αποσπάσματά του έχουν συμπεριληφθεί στα ανθολόγια του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Εφέτος το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου(18 Φεβρουαρίου), παρουσιάζει την παράσταση Ματωμένα Χώματα.

Η ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, που αφηγείται τις δοκιμασίες του στα Ματωμένα Χώματα, μεταφέρεται στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τον Κώστα Καζάκο και τον Σταυρο Σβήγκο στους πρώτους ρόλους σε σκηνοθεσία Γιώργου  Παλούμπη.

«Το πρώτο ερέθισμα το δέχεται η ευαισθησία του συγγραφέα από τα προσωπικά του βιώματα», λέει η Διδώ Σωτηρίου σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ και τον Γιώργο Πηλιχό, το 1976 μετά την έκδοση του βιβλίου της «Εντολή».

»Τα δικά μου προσωπικά βιώματα ήταν αναπόσπαστα δεμένα με την περιπέτεια του Ελληνισμού του 20ου αιώνα. Τέτοια ήταν η μοίρα της γενιάς μου. Δύο προηγούμενα μυθιστορήματά μου (σ.σ. Οι νεκροί περιμένουν, Ματωμένα χώματα) βγήκαν απ’ τη Μικρασιατική καταστροφή, που την έζησα μικρό παιδί»

Υποθήκη η γνώμη και τα λόγια της  σε συνέντευξη στα Νέα στην Μικέλα Χαρτουλάρη:

«Είναι τόσο σύνθετα, τόσο περίπλοκα και τόσο οδυνηρά τα όσα γίνανε στην Ελλάδα από την Κατοχή κι εδώ, που όσα κι αν έχουνε γραφτεί, είναι λίγα. Και μήπως πήραμε ανάσα – όπως λέω στον Πρόλογό μου – να σταθούμε, να μετρηθούμε πεθαμένοι, ζωντανοί, ζημιωμένοι, κερδισμένοι να δούμε που λαθέψαμε όλοι μαζί, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, να γίνουμε αντικειμενικοί;»

»Άνθρωποι, πράξεις, λέξεις, σχέσεις, όλα ξεκουρντίστηκαν. Η ξένη επέμβαση δεν έπαψε να σφραγίζει τη μοίρα του τόπου μας. Κι έτσι δεν μπορούμε να πούμε ‘ό,τι έγινε, έγινε’. Δεν μπορεί η κάθε γενιά να αποχτήσει τη δική της πείρα από την αρχή»

Απο τα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας,  απο το Αϊδίνι , η οικογένεια Παππά πρόσφυγες στον Πειραιά  Η Διδώ τρίτο παιδί απο τα πέντε . του Ευάγγελου Παππά και της Μαριάνθης Παπαδοπούλου  έμειναν για λίγο στον Πειραιά και με την αδελφή της Ελλη μετακόμισαν στην Αθήνα. Δημοσιογράφος  και η μικρή της αδελφή  -16 χρόνια εξορία και φυλακίσεις . σύντροφος του  Νίκου Μπελογιάννη μέχρι την εκτέλεσή του. Το παιδί της Ελλης και του  Νίκου -ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο- το  μεγαλωσε   η Διδώ Σωτηρίου.

Στην Αθήνα,   σπούδάζει  γαλλική φιλολογία, και αργότερα συνεχίζει  τις σπουδές της στο Παρίσι .  Εκεί συνδέθηκε στενά με τον  Αντρέ Μαλρώ  και τον Αντρέ Ζίντ. Το 1933 παντρεύτηκε τον Πλάτωνα Σωτηρίου, αδελφό της μητέρας της Αλκης Ζέη

Το  1936 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και ως ανταποκρίτρια του περιοδικού Νέος Κόσμος της Γυναίκας ,στο Παρίσι

Κατά την διάρκεια της κατοχής, (1941–1944μ.Χ.) έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση  προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στον αντιστασιακό Τύπο. Το 1944 έγινε αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ριζοσπάστης , όπου και ασχολήθηκε με την κάλυψη και τον σχολιασμό των εξωτερικών γεγονότων.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2004, η Διδώ Σωτηρίου  πέθανε σε ηλικία 95 ετών .Εζησε και κατέγραψε    τις μεγάλες ιστορικές περιπέτειες των Ελλήνων του 20ου αιώνα.Ενα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας θα παρακολουθήσουμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά . Το  έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων, μεταφέρεται στη σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.