Περίπατοι στην Ξένη Λογοτεχνία: “Το τρίξιμο στις σκάλες” από τις Εκδόσεις Διάπλαση

Thumbnail
Facebook
Twitter
LinkedIn

ΤΟ ΤΡΙΞΙΜΟ ΣΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ
ΕΥΑ ΜΠΙΟΡΓΚ ΑΙΓΙΣΝΤΟΤΙΡ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΛΙΚΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Δεν υπάρχουν μυστικά χωρίς να είναι κρυμμένα στο σκοτάδι

Δεν είναι απλώς άλλο ένα βιβλίο, είναι κάτι περισσότερο: ένα πολύ καλό βιβλίο.

H διαδρομή του ξεκινά από τη μακρινή Ισλανδία και είναι ένας ακόμη λόγος να γνωρίσουμε τη συγγραφέα και το βραβευμένο έργο της.

«Το τρίξιμο στις σκάλες» συνθέτει ένα μυθιστόρημα που συναρπάζει με τη δράση και την αγωνία της αστυνομικής πλοκής εξίσου με τη λογοτεχνική δεινότητα του κειμένου.

Η αστυνόμος Έλμα, μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας στο εγκληματολογικό του Ρέικιαβικ – πρωτεύουσα της Ισλανδίας – επιστρέφει στην επαρχία και στους γονείς της. Με νωπές ακόμη τις μνήμες μιας εννιάχρονης σχέσης που τελείωσε άδοξα.

Θερμή η υποδοχή στο Τμήμα Δίωξης Κοινού Εγκλήματος, της κωμόπολης Άκαρνες, από τους συναδέλφους της, Σάιβαρ και Χόρδουρ. Κι ενώ όλα κυλούν άνετα και αβίαστα, ανακαλύπτεται το πτώμα μιας γυναίκας – δεν τους είναι άγνωστη – στους γλιστερούς βράχους δίπλα στο φάρο της πόλης.

Και οι τρεις μαζί ξεκινούν την έρευνα , που δεν ξέρουν ακόμη πού θα τους βγάλει… όταν το απρόβλεπτο παραμονεύει σε κάθε τους βήμα.

Τον ακούει πριν ακόμα τον δει. Ακούει το τρίξιμο της σκάλας καθώς εκείνος ανεβαίνει με προσοχή ένα – ένα τα σκαλιά. Προσπαθεί να κάνει ησυχία γιατί δεν θέλει να ξυπνήσει κανέναν – τουλάχιστον όχι ακόμα. (σ. 7)

Αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τέλους, ψάχνουν να βρουν κάθε στοιχείο που οδηγεί στη λύση του φόνου το μυστήριο.

Η άγρια δολοφονία και μάλιστα μιας γυναίκας που είναι μία από αυτούς, έχει συγκλονίσει τη μικρή τους κοινωνία. Ενόσω, τα σφραγισμένα στόματα είναι πολλά, μιας και το συμβάν τους αφορά άμεσα και ενέχονται όλοι στη μικρή τους κοινότητα.

Καθώς προχωρούν σε βάθος την υπόθεση – μακρύς ο δρόμος – η αστυνόμος Έλμα, απτόητη, ταράζει τα νερά και φέρνει στο φως – απ’ το παρελθόν – καλά κρυμμένα στο σκοτάδι βιώματα και μυστικά. Οι αποκαλύψεις σοκάρουν, είναι τραγικές· δεν έχουν τέλος.

«Η μαμά σου είναι σπίτι; »ρώτησε ο άντρας κρυφοκοιτώντας μέσα.
Η Ελίσαμπετ κούνησε το κεφάλι της αρνητικά και πήγε να κλείσει την πόρτα, αλλά ο άντρας τέντωσε το χέρι του για να την κρατήσει ανοιχτή. Έπειτα μπήκε μέσα και έκλεισε την πόρτα πίσω του.
«Ελίσαμπετ», της είπε ευγενικά και κάθισε στα γόνατα.

Χάιδεψε μια τούφα μαύρα μαλλιά που της έπεφτε μπροστά στο πρόσωπο και την
κοίταξε βαθιά μέσα στα μάτια.
Είσαι πολύ όμορφη. Το ξέρεις;»

«Το σπίτι τους του ανήκε. Η Ελίσαμπετ έμεινε σιωπηλή. Έπρεπε να είναι καλή.» (σ.184)

Με τις επιμέρους αφηγήσεις πόνου, θλίψης, αναπόλησης άσχημων στιγμών, περιστατικών της καθημερινότητας αλλοτινών καιρών – ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιούμενων παιδιών και γυναικών – οι οποίες παρεμβάλλονται μέσα στην κυρίως αφήγηση, η συγγραφέας μας μεταφέρει στη μυστηριακή ατμόσφαιρα μιας εποχής , του γενέθλιου τόπου της.

Η Αιγισντοτίρ, επιδέξια ξεδιπλώνει τους χαρακτήρες των ηρώων της υπόθεσης είτε είναι πρωταγωνιστικοί είτε όχι. Με κύρια ηρωίδα , την αινιγματική Ελίσαμπετ, να ξαφνιάζει, να απωθεί, να συγκινεί.

Με τη ροή της αφήγησης χωρίς εξάρσεις, τη σκληρή, δυνατή, πλοκή και με τις λογοτεχνικές αξιώσεις ενός καλογραμμένου βιβλίου συν την εξαιρετική μετάφραση της Αλίκης Καρυωτάκη «Το τρίξιμο στις σκάλες παραμένει καθηλωτικό μέχρι να γυρίσεις και την τελευταία του σελίδα.

Thumbnail (1)

Ισλανδικό βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος Svart Fuglinn το 2018.

Η Εύα Μπιοργκ Άιγισντοτιρ γεννήθηκε στο Άκρανες της Ισλανδίας το 1988. Μετά από ένα µεταπτυχιακό στη Νορβηγία µε θέµα την Παγκοσµιοποίηση, επέστρεψε στην πατρίδα της και αποφάσισε να ασχοληθεί µε τη συγγραφή – κάτι που ήθελε να κάνει από τότε που είχε κερδίσει σε ένα διαγωνισµό διηγήµατος σε ηλικία 15 ετών. Το πρώτο της µυθιστόρηµα, Το τρίξιµο στις σκάλες, έγινε µπεστ σέλερ στην Ισλανδία, κέρδισε µάλιστα το βραβείο αστυνοµικής λογοτεχνίας Svart Fuglinn και µεταφράστηκε στα αγγλικά. Η Εύα ζει στο Ρέικιαβικ µε τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της.

Βιβλιοπροτάσεις: γράφει η Μαίρη Βασάλου, συγγραφέας

 

274812987 512907976916193 2602396499693685284 n

Η πόλη του Άκρανες

274936837 1012015823049158 5873268604849970214 n

Ο Φάρος του Άκρανες

Rjkvisl2

Ρέικιαβικ, η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.