Ο ”προσωπικός ιατρός” του πολίτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

58620 hospital emegerncy6 660
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο “προσωπικός ιατρός” αποτελεί την “πύλη εισόδου” ενός πολίτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν για τους πολίτες εντός των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ) ή στα ιδιωτικά ιατρεία, ή και κατ’ οίκον.

Συγκεκριμένα, θα είναι υπεύθυνος: για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, την παραπομπή για τις προληπτικές εξετάσεις των πολιτών, αλλά και την τήρηση του ηλεκτρονικού ατομικού τους φακέλου Υγείας.

Επίσης, θα αποτελεί την “πυξίδα” του ασθενή στο σύστημα Υγείας, καθώς αυτός θα δίνει τα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ή θα παραπέμπει σε άλλους ειδικούς γιατρούς ή στα νοσοκομεία, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Η επιλογή ενός “προσωπικού γιατρού” δεν είναι υποχρεωτική με τον νόμο. Ο πολίτης -σύμφωνα με διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας- δεν εμποδίζεται να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς οι οποίοι μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα Νοσοκομεία, όπως και ο προσωπικός ιατρός.

Ωστόσο, όποιος επιλέξει να μην ενταχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με εγγραφή σε έναν προσωπικό γιατρό, θα αντιμετωπίσει “ποινές” στην εξυπηρέτησή του στο σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στους δημοσιογράφους Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης (4/5), όσοι δεν εγγραφούν σε “προσωπικό γιατρό” θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στα νοσοκομεία, ενώ θα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.

Επίσης, δεν θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού, αφού αυτά θα κλείνονται κατά κύριο λόγο μέσω των “προσωπικών γιατρών”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την ένταξη στη νέα ΠΦΥ, θα πρέπει να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό της επιλογής τους, εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται εντός Ιουνίου, οπότε το πιθανότερο είναι οι πολίτες να πρέπει να  επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, πριν εκπνεύσει το 2022.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.