Ευλογιά των πιθήκων -κρούσματα στην Ευρώπη

αρχείο λήψης (6)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι διέγνωσαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία.

 

Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Καταβάλλεται προσπάθεια, τέλος, με στόχο να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νέο τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.

Συναγερμός στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές πολλών χωρών στην Ευρώπη, ύστερα από τον εντοπισμό της ασθένειας των πιθήκων (Monkeypox) σε τρεις χώρες της «γηραιάς ηπείρου». Οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ισπανία, πέντε στην Πορτογαλία, ενώ στη Βρετανία είναι δεκάδες όσοι έχουν μολυνθεί. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρακολουθούνται έξι άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενή από τη Νιγηρία.
Η ασθένεια, που είναι μια μορφή ευλογιάς η οποία μόλυνε πιθήκους στην Κεντρική Αφρική και στη συνέχεια πέρασε στους ανθρώπους, θεωρείται ενδημική, αλλά για πρώτη φορά εντοπίζεται στον δυτικό κόσμο, μακριά από τις περιοχές όπου συνήθως εξαπλώνεται.

Όλοι άντρες

Τόσο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες και είναι ακόμη άγνωστο πώς κόλλησαν την ασθένεια, που προκαλεί πυρετό, κακουχία και εξανθήματα στο σώμα (πιο έντονα και επίμονα από αυτά της ανεμοβλογιάς). Σύμφωνα με ισπανικά μέσα, οι ασθενείς στη χώρα είναι γκέι άνδρες -όπως και οι περισσότεροι από τους νέους μολυνθέντες στη Βρετανία-, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να εξετάζουν τη σύνδεση της μετάδοσης με τις σεξουαλικές επαφές. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El País» και τον υπεύθυνο δημόσιας υγείας στην Ισπανία, Φερνάντο Σιμόν, παρακολουθούνται στενά όλα τα κρούσματα στη χώρα. Οπως τόνισε ο δρ Σιμόν, δεν φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα η ασθένεια, αλλά «τίποτα δεν αποκλείεται».

Ευλογιά των πιθήκων: Ιστορικό

Η ασθένεια εντοπίστηκε σε κοινότητες πιθήκων το 1958 και αργότερα σε άλλα θηλαστικά, όπως οι σκίουροι. Το 1970 καταγράφηκαν οι πρώτες μολύνσεις σε ανθρώπους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μέχρι τώρα, είχαν καταγραφεί κρούσματα σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, όπου η ασθένεια παραμένει ενδημική.

Όμως η νέα έξαρση στη Βρετανία απασχολεί τους ειδικούς, καθώς οι περισσότεροι από τους ασθενείς δεν είχαν καμία σχέση με την Αφρική και δεν είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα προερχόμενο από το εξωτερικό. Από τις επτά τελευταίες μολύνσεις μόνο ένας άνδρας που ασθενεί επέστρεψε από τη Νιγηρία, όπου η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση σε κάποιες περιοχές.

Πηγή:Ελ.Τύπος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.