Της Δέσποινας Μακρινού
Με αποχή δύο χρόνων , λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε χθές στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσσια, το 23ο
Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.
Κοινότητες από όλο τον κόσμο για τρείς μέρες συνυπήρξαν , παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, μαγείρεψαν τις λιχουδιές της χώρας τους, χόρεψαν τους χορούς της πατρίδας τους, αντάλλαξαν εμπειρίες, προβλήματα, δυσκολίες από τη νέα τους ζωή στη χώρα μας
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που γίνεται κάθε χρόνο με το κλείσιμο των σχολείων, αποτελεί μιά μοναδική γιορτή ενότητας και συμφιλίωσης μέσα απο την διαφορετικότητα. Μιά ανάσα αντίστασης και αλληλεγγύης στο ασφυκτικό και δύσκολο περιβάλλον της μεταναστευτικής και προσφυγικής ζωής
Φέτος, που το προσφυγικό κύμα, αγγίζει σε ροές εκείνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Φεστιβάλ περισσότερο απο κάθε άλλη χρονιά , συσπείρωσε ένα ευρύ πολυπολιτισμικό, αλληλέγγυο κοινό, γύρω απο το σύνθημα “Pushback στον ρατσισμό και τον πόλεμο”
Γιατί όλοι οι άνθρωποι , ανεξάρτητα απο το χρώμα, την φυλή ή την κοινωνική τους καταγωγή έχουν δικαίωμα σε μιά καλύτερη ζωή.
Το Φεστιβάλ διήρκησε τρείς μέρες και η προσέλευση του κοινού υπήρξε εντυπωσιακά μεγάλη.
Το πρόγραμμα φιλοξένησε, συζητήσεις για το προσφυγικό , την κλιματική αλλαγή , τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων,
την ακρίβεια, τις γυναικοκτονίες, τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά, την διάλυση του ΕΣΥ, την καταστολή . Οι καλεσμένοι ομιλητές ήταν ειδικοί απο κάθε χώρο και για κάθε θέμα.
Στον χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε και τις τρείς μέρες παιδότοπος, με δημιουργικό πρόγραμμα, απο όλες τις χώρες που συμμετείχαν Στον συναυλιακό χώρο παρουσίασαν το ρεπερτόριο τους, μουσικά σχήματα απο όλες τις ξένες κοινότητες, αλλά και καλλιτέχνες απο την Ελλάδα , οπως οι Χαίνηδες, η Φωτεινή Βελεσιώτου και άλλοι.
Σε παράλληλο χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα το προσφυγικό, την καταστολή και τις διώξεις μεταναστών και προσφύγων “Μαγειρεύουμε συλλογικότητα, σερβίρουμε Αλληλεγγύη” Οι πολιτισμικές κουζίνες του “El Chef” έστελναν τα δικά τους… μεθυστικά” αρώματα απο τις παραδοσιακές συνταγές σε όλο τον χώρο.
Μυρωδιές απο την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, τη Ζιμπάμπουε, τη Νιγηρία, το Κουρδιστάν, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Αφρική και φυσικά την Τουρκία με τα σουβλάκια του Φελέκη.
Οι πάγκοι με τα κοσμήματα, τα πολύχρωμα ρούχα, τις τσάντες, τα καπέλα, τα καλάθια, ολοκλήρωναν το παζλ γνωριμίας του τριήμερου αυτού πολυμορφικού ταξιδιού.
Για να αποδειχθεί για άλλη μιά φορά ότι “μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς” Για να ανοίξει ο δρόμος για ένα πιο φωτεινό μέλλον με ανθρώπινο πρόσωπο.