“Ακούω Ήχον Κώδωνος” του Μπόστ στο Κηποθέατρο Παπάγου – Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Thumbnail
Facebook
Twitter
LinkedIn
γράφει η Δέσποινα Μακρινού
Ήταν όλοι εκεί ! Η Φαύστα, η Μαρία η Πενταγιώτισσα, ο Ρωμαίος με την Ιουλιέτα, ο Τσιτσάνης, ο Ρίτσος, ο Ερωτόκριτος, η Αρετούσα, η Μήδεια, ο Ιάσωνας… Όλη η Εθνική μας Πινακοθήκη στο Κηποθέατρο Παπάγου!
Μιά σύνθεση κειμένων του Μπόστ από τον Θανάση Παπαγεωργίου και το Θέατρο Στοά, που φέτος γιορτάζει τα 50 του χρόνια (1971 – 2022).
Thumbnail (2)
“50 χρόνια !!Μισός αιώνας !! Αν είχε γεννηθεί ένα παιδάκι θα ήταν σήμερα πενήντα χρονών. Θα ήταν μεσήλικας. Φαντάσου! Θα είχε ζήσει πάνω από τη μισή του ζωή. Η ζωή είναι ωραία. Είναι ένα δώρο για τον άνθρωπο. Και είναι δύσκολη. Θεέ μου , πόσο δύσκολη …” γράφει στον πρόλογο του προγράμματος της παράστασης η Λήδα Πρωτοψάλτη.
Η παράσταση με τη σκηνοθετική υπογραφή του Θανάση Παπαγεωργίου και τη μουσική επιμέλεια των Βασίλη Δημητρίου και Διονύση Τσακνή αποτελεί μιά σύνθεση ιστορικών στοιχείων και γεγονότων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Τόσο το ανατρεπτικό κείμενο του Μπόστ, όσο και η ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση του Θανάση Παπαγεωργίου  προσθέτουν μιά άλλη διάσταση στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Thumbnail (1)
“Γιατί ανιστόρητος- απολίτιστος – δεν είναι μόνο αυτός που δεν γνωρίζει τι συνέβη το 1922 ή το 1940 ή το 1967. Είναι και εκείνος που δεν έχει ακούσει τους ανθρώπους που κατάφεραν και μπήκαν σ’ ένα πλοίο εκείνη την 13η Σεπτέμβρη στη Σμύρνη, εκείνων που μπόρεσαν να γυρίσουν απο το αλβανικό μέτωπο, αυτών που επέζησαν από τα βασανιστήρια της Μπουμπουλίνας. Είναι οι γόοι που ακουγόντουσαν στα Καλάβρυτα το 43, είναι οι βόγκοι της πρωτομαγιάς του 44, είναι το δάκρυ του Ελασίτη τη στιγμή που παραδίδει το όπλο του , είναι η Μάγδα η Φύσσα, η Τζίνα Τσαλικιάν , η Δήμητρα Πέτρουλα.”
Γράφει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.
Η παράσταση ολοκληρώθηκε με όλο τον θίασο να τραγουδα “ Αλλ’ευτυχώς για όλους μας υπάρχει υπουργείο. Μας προστατεύουν άνθρωποι με φως και μεγαλείο. Μα επειδή ο πολιτισμός βλάπτει εις την υγεία οι περισσότεροι υπουργοί τον βάζουν στα ψυγεία”
Και ολοκληρώνοντας την μικρή αυτή παρουσίαση, μιάς μεγάλης και σπουδαίας  καλλιτεχνικής δουλειάς, αναθέτουμε το ρόλο της Καληνύχτας και πάλι σε ολόκληρο το θίασο “
Πριν  την καληνύχτα σ’ όλους σας να πούμε . Να μην ξεχάσουμε να συστηθούμε. Ο Γιώργος Ζιόβας, ο Χουσμέν και η Μονογιού η  Αννα, Η Ευδοκία Σουβατζή του Πάρι μας η μάνα, ο Χρήστος ο Καρύπης μας κι η Εύα Καμινάρη, Τρουπάκης ο πανύψηλος που τον λένε Άρη, Μαρία Νίκα, Δήμητρα Κόκκορη και Κονίδη που έκανε για πεθερό Αργύρη τον Παυλίδη και ο Διονύσης ο Τσακνής ήταν και αυτος μαζί μας Θανάσης , Λήδα φυσικά και όλοι οι τεχνικοί μας”

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.