Γουντστοκ – ‘Ενα θαύμα στα Βόρεια της Νέας Υόρκης ! Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Thumbnail
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Γουντστοκ – ‘Ενα θαύμα στα Βόρεια της Νέας Υόρκης 

 15 με 17 Αυγούστου 1969 – Μιά έφοδος στον Ουρανό

Woodstock 780x410

“Τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα” αντάμωσαν σε ένα ατέλειωτο πάρτι μουσικής αντίστασης και αμφισβήτησης, για τον πόλεμο του Βιετνάμ, για τον ψυχρό πόλεμο, για τις μιλιταριστικές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Πάνω απο 500.000 νέοι με μακριά μαλλιά, σύμβολο αντίστασης στη γενιά των baby boomers, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών και έδωσαν το παρόν τους στο τριήμερο μουσικό φεστιβάλ, στο Γούντστοκ.

Στη γαλακτοκομική φάρμα του Μαξ Γιασγκούρ, 69 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης Γουντστόκ της Νέας Υόρκης, απο τις 15 έως και τις 17 Αυγούστου, 53 χρόνια πρίν, με το κλείσιμο της πολυτάραχης δεκαετίας του 60, πραγματοποιήθηκε ίσως το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην ιστορία της μουσικής.

Κατά τη διάρκεια του βροχερού εκείνου Σαββατοκύριακου 32 σπουδαίοι καλλιτέχνες της Ρόκ και της Ποπ μουσικής σκηνής, έδωσαν τον παρόν τους, υπογράφοντας μία ιστορική σελίδα αντίστασης και ειρηνικής διεκδίκησης των νεανικών προσδοκιών και οραμάτων. Μιά δυναμική παρέμβαση στον πολιτισμό , την κουλτούρα και την εναλλακτική πολιτική σκέψη.

“Ζητούσαμε την αλλαγή. Αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Φωνάζαμε για τα πολιτικά δικαιώματα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τους γκέι, για τις γυναίκες, για όλους τους αδικημένους. Είχαμε έντονη ευαισθησία για τον πλανήτη μας, για την οικολογία ” είχε δηλώσει ο Μάικλ Λανγκ, ένας απο τους διοργανωτές του φεστιβάλ, λίγο πρίν πεθάνει.

Τρείς μέρες μουσική και ειρήνη

Woodstock 3

 Με το σλόγκαν “Τρείς μέρες μουσική και ειρήνη” νεαροί με μακριά μαλλιά ,  γενειάδες, μπαντάνες, φαρδιά παντελόνια , τατουάζ και σκουλαρίκια άρχισαν να διαμορφώνουν το χώρο. Οι όποιες επιφυλάξεις του ιδιοκτήτη της φάρμας “εξανεμίστηκαν” κάτω απο ένα γενναίο χρηματικό ποσόν ενοικίου (50.000 δολλάρια). “Έκανα μία συμφωνία με τον Μάικλ Λάνγκ. Αν κάτι πήγαινε στραβά θα τον κούρευα με την ψιλή. Αν όλα τελείωναν καλά, θα άφηνα τα μαλλιά μου μακριά. Απ’ οτι φαίνεται το στοιχημα το κέρδισε , αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να ικανοποιήσω τη δέσμευσή μου γιατί είμαι φαλακρός” δήλωσε εκ των υστέρων.

Στο χώρο του Φεστιβάλ εκτός απο την τεράστια εξέδρα , στήθηκαν εξακόσιες φορητές τουαλέτες, πρόχειρες καντίνες για φαγητό, δεξαμενές νερού, ιατρεία για πρώτες βοήθειες. Όλες ωστόσο οι παροχές, λίγο μετά την έναρξη, με το πλήθος να καταφθάνει απροσδόκητα μαζικά, κατέρρευσαν.

Με άφθονη θετική ενέργεια, ένα πολυμορφικό “σύννεφο”, απο μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα σκαραβαίους, παλιά φορτηγά με λουλούδια και ψυχεδελικά συνθήματα , χρωματιστά ποδήλατα, πεζούς με κελεμπίες, ινδικά φορέματα, χάντρες, δερμάτινα μπουφάν, καπέλα, σημαίες – αμερικάνικες και Βιετκόνγκ – πλημμύρισε τον χώρο.

Οι πρώτοι διέθεταν εισιτήριο. Μιά πολυτέλεια απο την οποία και οι ίδιοι οι διοργανωτές παραιτήθηκαν, μπροστά στην απίστευτη λαοθάλασσα που ακολούθησε.

Το Γούντστοκ για τρείς μέρες έγινε η τριτη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η βροχή

Το βράδυ της Παρασκευής, άρχισε μία δυνατή βροχή που κράτησε όλη τη νύχτα, μετατρέποντας τη φάρμα σε ένα τεράστιο βούρκο. Πολλά απο τα αυτοκίνητα κόλλησαν στη λάσπη , πόσιμο νερό δεν υπήρχε, το φαγητό είχε εξαντληθεί και η φήμη για δυσεντερία που κυκλοφόρησε, τρομοκράτησε τους διοργανωτές.

Ο “θεός” όμως της μουσικής, δεν επέτρεψε να ματαιωθεί η “περίεργη” αυτή εκδήλωση.

Μιά ομάδα νεαρών περικυκλώνοντας αυθόρμητα την εξέδρα, άρχισε να τραγουδάει τραγούδια για την ειρήνη,  καλώντας όλους να συμμετάσχουν και να αγνοήσουν τις δυσκολίες. Έτσι λοιπόν, με χειροκροτήματα, αγκαλιές και συνθήματα για την ειρήνη ξεπεράστηκαν τα προβλήματα.

Μέσα στο τριήμερο των εκδηλώσεων, δυστυχώς δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, δύο μωρά γεννήθηκαν και  5.000 άτομα χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια λόγω τραυματισμών.

Ο επικεφαλής των γιατρών δήλωσε εκ των υστέρων ” Σε μιά πόλη αυτών των διαστάσεων, με τόσο σκληρές συνθήκες διαβίωσης, θα περίμενα15 με 20 θανάτους τουλάχιστον. Αυτό που μας έσωσε πιστεύω ήταν η καλή μας τύχη”.

Woodstock

 

Ποιοί συμμετείχαν και ποιοί όχι

 Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως οι Who, ο Ravi Shankar, οι Creedence Clearwater Revival, η Janis Joplin, η Joan Baez, οι Jefferson Airplane, ο  Joe Cocker, οι Ten Years After, οι The Band, οι Crosby Stills Nash & Young, ο Jimmy Hendrix και άλλοι.

Υπήρξαν όμως και πολλά μουσικά σχήματα, που τελικά δεν κατάφεραν να φτάσουν στο χώρο περιμένοντας στο αεροδρόμιο, λόγω της υπερβολικά μεγάλης προσέλευσης.

Ο Μπόμπ Ντύλαν, οι Doors, οι Rolling Stones, ο Φράνκ Ζάππα, οι Led Zeppelin και οι Μπήτλς δεν συμμετείχαν, επικαλούμενοι σοβαρούς λόγους.

 

Ήταν νέοι με μακριά μαλλιά που τους έλεγαν αλήτες

 ” Ηταν νέοι κάθε προέλευσης. Κάποιοι που κάπνιζαν μαριχουάνα και άλλοι που δεν κάπνιζαν. Κάποιοι που ήταν πολιτικοποιημένοι και άλλοι που δεν ασχολούνταν με την πολιτική. Θέλαμε να δώσουμε την εικόνα του κόσμου που ονειρευόμασταν . Την εικόνα που θα είχαν ο κόσμος και οι ανθρώπινες σχέσεις αν η γενιά μας και οι ιδέες μας κυριαρχούσαν” ανέφερε σε συνέντευξη του ο Μάικλ Λανγκ.

” Ως τότε πιστεύαμε ότι ήμασταν μιά μικρή ομάδα παράξεων” είχε πει η Τζανις Τζόπλιν.

Το περιοδικό Time έγραψε” Η εμπειρία που ζήσαμε αυτό το τριήμερο περιείχε τόσες εκπλήξεις και τόσες τρέλες, που σήμερα η ανάμνησή της μοιάζει να έρχεται οχι απο το παρελθόν αλλά από το μέλλον”.

Κι όμως …

” Η τελευταία εικόνα που μου έμεινε καθώς έφευγα απο το χώρο ήταν ένα τεράστιο σήμα της ειρήνης, που κάποια απο τα παιδιά μαζεύοντας τα σκουπίδια είχαν σχηματίσει”.

Αυτό ήταν το Γούντστοκ . Ένα τέραστιο μήνυμα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.