Χρονικό υποκλοπών-Τι είναι το Predator… Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Showimage 2[1]
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Ένα μαύρο βαν, μοντέλο του 2019…

 Ένα παλιό ασθενοφόρο που κάποτε έσωζε ζωές, βάφτηκε μαύρο για να “σκοτώσει”  τη δημοκρατική μας συνείδηση.

Ήταν γύρω στα τέλη του 2019 όταν ένα μαύρο βαν εντοπίστηκε , να περιφέρεται μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού στην Κύπρο.

“Μετεωρολογικές έρευνες” η επίσημη εξήγηση της ύπαρξής του. Και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε περαιτέρω. Ώσπου, κάποια στιγμή η κυπριακή αστυνομία θορυβημένη, αναζήτησε τον ιδιοκτήτη και μέντορά του.

Ετσι, συνεπικουρούμενη και απο την δημοσιογραφική έρευνα, “έσκασε” το σκάνδαλο του “Μαύρου Βαν”.

Πως σχετίζεται όμως το κορυφαίο αυτό σκάνδαλο – το οποίο θα αφήσουμε στα χέρια της Δικαιοσύνης και της Κυπριακής Κυβέρνησης –  με την υπόθεση των δικών μας συνακροάσεων…

 

Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Αβνι Σαχάκ

 Πρόκειται για δύο Ισραηλινούς κατασκόπους με πολύχρονη, επιτυχή θητεία στην Αντικατασκοπεία.

Ο Ταλ Ντίλιαν δηλώνει επίσημα “Ειδικός Συλλογής  Πληροφοριών, οικοδόμος Κοινοτήτων και κατά συρροήν επιχειρηματίας “.

Ο Αβραάμ Άβνι Σαχάκ υπήρξε μέλος της Μυστικών Δυνάμεων του Ισραήλ και σήμερα δηλώνει ειδικός στην Πώληση κατασκοπευτικών οργάνων και κατα συρροήν επιχειρηματίας.

Με το τέλος της διαπιστευμένης θητείας τους, άρχισαν να ασχολούνται με επενδύσεις σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μεταφέροντας τις γνώσεις τους απο την κατασκοπεία.

Αγόρασαν εξελιγμένα λογισμικά προγράμματα και ξεκίνησαν το “παράνομο”,  χακάρισμα συσκευών Android με εξαιρετικές δυνατότητες στην αναγνώριση φωνής, υποκλοπής κλήσεων, καθώς και εντοπισμού τηλεφώνου και χώρου μέσα σε λίγα λεπτά.

Το κακόβουλο και παράνομο λογισμικό Predator,  σε ελληνική μετάφραση σημαίνει αρπακτικό, ληστρικό , αναπτύχθηκε απο την Cytrox, θυγατρική εταιρεία της Intellexa των Ντίλιαν και Σαχάκ – γνωστοί απο το σκάνδαλο του “Μαύρου Βαν”- και έχει έδρα τη Βόρεια Μακεδονία.

Η αγοραστική αξία του υπολογίζεται στα 100.000 ευρώ και πιθανολογείται ότι είναι υπεύθυνο, σύμφωνα με το CitizensLab του Καναδά, για τις ελληνικές υποκλοπές.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Intellexa απέκτησε κεντρικά γραφεία στη χώρα μας.

Τι είναι το Predator

Το συγκεκριμένο λογισμικό, έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στις λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου και μπορεί να διαβάσει, αλλά και να αποκωδικοποιήσει οποιαδήποτε επικοινωνία.  Χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα στην παρακολούθηση τηλεφώνων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων καθώς και ατόμων που ασχολούνται με ακτιβιστικές πράξεις.

Υιοθετήθηκε, σύμφωνα πάντα με την τεχνική έκθεση του CitizensLab, από πολλές χώρες όπως η Αρμενία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία και η Σερβία για συλλογή πληροφοριών.

Όσον αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με την τεχνική έκθεση του καναδικού εργαστηρίου, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχει χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση παρακολούθησης  του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη καθώς και του δημοσιογράφου του CNΒC και των Financial Times στην Ελλάδα, Θανάση Κουκάκη.

Αν ισχύουν αυτά και εφόσον επιβεβαιωθούν, είναι εντελώς απαράδεκτα. Είναι αντίθετα με τους κανόνες, που ισχύουν στην Ευρωπαική Ένωση. Η ελευθερία των ΜΜΕ και  η ελευθεροτυπία είναι μία από τις βασικές αξίες μας. Είναι εντελώς απαράδεκτο αν κάτι τέτοιο συμβαίνει” δηλώνει η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 Η υπόθεση Ανδρουλάκη

 Ο κ. Ανδρουλάκης , επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και ευρωβουλευτής του συγκεκριμένου κόμματος , τον περασμένο Ιούνιο ζήτησε απο μία υπηρεσία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου να ελέγξουν την “ιδιωτικότητα” του κινητού του τηλεφώνου.

“Ελέχθηκαν τα κινητά 250 βουλευτών και δεκάδων συνεργατών τους. Σε κανένα δεν βρέθηκαν ίχνη του λογισμικού Predator. Έτσι πληροφορήθηκα ότι κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής των Σοσιαλδημοκρατών με παρακολουθούσε η Υπηρεσία Πληροφοριών ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό “, δήλωσε ο ίδιος.Παρόλο που ο κ. Ανδρουλάκης δεν ενέδωσε να “πατήσει” στον σύνδεσμο που του ζητήθηκε, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, το γεγονός τον προβλημάτισε και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση.

Η απάντηση που έλαβε απο την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλειας Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ήταν οτι ο πάροχος του κινητού του τηλεφώνου, διέθετε μία απόφαση με την υπογραφή της ΕΥΠ, για συνακρόαση.

Επι τρείς μήνες, λοιπόν και  κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου του κόμματός του, οι τηλεφωνικές συνομιλίες που έκανε απο το κινητό του ήταν “πειραγμένες”.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των δυσάρεστων και απολύτως αντιδημοκρατικών αποκαλύψεων, ήταν οι παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων και του ανηψιού και Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημητριάδης, συνδέεται με την εταιρεία που προμηθεύει το Predator στην Ελλάδα.

 

Η παρακολούθηση των δύο δημοσιογράφων

Ο Σταύρος Μαλιχούδης εργάζεται στο ανεξάρτητο Solomon και είναι μέλος των Reporters United . Ασχολείται με θέματα που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες. Η Εφημερίδα των Συντακτών πρώτη δημοσίευσε την περίπτωση χρήσης του παράνομου λογισμικού Predator, στο κινητό τηλεφώνο του δημοσιογράφου, το Νοέμβριο του 2021.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, εργάζεται για τους Financial Times και το CNBC και είναι ένας έμπειρος οικονομικός συντάκτης . Στο κινητό του τηλέφωνο, μετά απο σχετική έρευνα, εντοπίστηκε το κατασκοπικό Predator.

Σύμφωνα  με τον ίδιο, οι παρακολουθήσεις σχετίζονται απολύτως με τις υποθέσεις που ερευνούσε τον καιρό εκείνο και οι οποίες αφορούσαν, ξένους επενδυτές, που απέκτησαν ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ενώ είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εμπόριο όπλων και δωροδοκίες, υποθέσεις που ενέχονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά σύμφωνα με το Ν.4637/2019 επανέκτησαν τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία, υποθέσεις φοροκλοπων μέσω πλαστών  – εικονικών τιμολογίων, των οποίων η εισαγγελική δίωξη σταμάτησε, δαπάνες των υπουργείων Μεταναστευσης και Ασύλου, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες και άλλες παρόμοιες υποθέσεις διαφθοράς.

Το ελληνικό “Γουότεργκέιτ” βρίσκεται σήμερα σε ερευνητική διαδικασία και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την ανακάλυψη ότι μόνο το 2021 εκδόθηκαν 15.000 διαταγές παρακολούθησης, καταπατώντας παράφορα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θέτοντας σε δυσχερή θέση τη Δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Τα δημοσιεύματα στο Διεθνή Τύπο είναι καυστικά , υποτιμητικά και άκρως προσβλητικά για τη χώρα και τους πολίτες. Σε μιά χώρα δημοκρατική δεν έχουν θέση τέτοια φαινόμενα κατάφορης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το λόγο έχει τώρα η Βουλή.

 

Πηγές : Reporters United, TVXS, Inside Story, Εφημερίδα των Συντακτών, Η Αυγή, Τα Νέα

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.