No Tears! Αγαπητοί Βρετανοί! Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Queen elizabeth ii's 65th anniversary on the throne
epa05773275 (FILE) - A file picture dated 04 June 2014 shows Britain's Queen Elizabeth II returning to Buckingham Palace by royal carriage along The Mall following her State Opening of Parliament Speech in London, Britain. Queen Elizabeth II is marking the 65th anniversary on the throne on 06 February 2017. She is the world's longest-reigning monarch and will become the first British monarch to reach a Blue Sapphire Jubilee. EPA/ANDY RAIN *** Local Caption *** 52701981
Facebook
Twitter
LinkedIn

… Σ’ αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδες, ποιητές ,

κι ένα κλωναράκι δυόσμο δεν τους χάρισες ποτές…

Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

No Tears! Αγαπητοί Βρετανοί!

Όχι δάκρυα για μιά βασίλισσα, που προκάλεσε δάκρυα και πόνο σε 9 οικογένειες της Κύπρου και άλλες, πολύ περισσότερες, στις αποκίες που εκμεταλλευόταν.

Elizabeth3Londonbridge queen uk protagonQueen

Αλισαβού – Personna non grata στην Κύπρο. Αλισαβού , επικεφαλής της  εγκληματικής αποικιοκρατίας και ανεπιθύμητη στο Νησί . Δεν έχουν στεγνώσει ακόμη τα δάκρυα των μανάδων, για τα παιδιά που εκτελέστηκαν με την υπογραφή της.

Αλήθεια πιστεύετε ότι “Η βασίλισσα πέθανε ήσυχα;:::”

8 Σεπτεμβίου 2022

Με πλατινένιο Ιωβήλαιο, πλήρης ημερών, στα 96 χρόνια της , άφησε την τελευταία της πνοή στο Κάστρο του Μπαλμοραλ η μακροβιότερη μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία της μοναρχίας και η μακροβιότερη μονάρχης στο Ηνωμένο Βασιλειο.

 

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε, στις 21 Απριλίου του 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και ήταν το πρώτο παιδί του Αλβέρτου – Γεωργίου ΣΤ΄ Δούκα της Υόρκης και της Ελισάβετ Δούκισσας της Υόρκης.

Η μοναδική αδελφή της η Μαργαρίτα γεννήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.

” Οι μικρές πριγκίπισσες” μεγάλωσαν στα ανάκτορα κάτω απο αυστηρούς νόμους και πρωτόκολα. Διδάχτηκαν απο προσωπικούς δασκάλους ιστορία, γλώσσα, λογοτεχνία, μουσική, ποίηση. Αγαπούσαν πολύ τα άλογα και τα σκυλιά.

Η Ελισάβετ, η Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσαν οι δικοί της, έδειξε απο πολύ μικρή ηλικία μιά ιδιαίτερα έντονη και σκληρή προσωπικότητα, με αυστηρή προσήλωση στις αρχές και τα πρωτόκολα του παλατιού.

 

Ένας Αγγλος τζέντλεμαν”

1e1456c44b1e4e249b851b32a23f96cc

Παντρεύτηκε τον Φίλιππο, πρίγκιπα της Ελλάδας, το 1947 παρά τις αντιρρήσεις των δικών της, στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

 

Ο Φίλιππος ήταν γιός του Αντρέα , πρίγκιπα της Ελλάδας, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος απο το ελληνικό στρατοδικείο για συμμετοχή στην Καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των Ελλήνων κατοίκων της .

Οι αδελφές του είχαν νυμφευθεί συζύγους, συνεργάτες του Χίτλερ.

Γι αυτούς και για κάποιους άλλους λόγους, που άπτονταν της  κακής οικονομικής του κατάστασης κρίθηκε κατ΄αρχήν ανεπιθύμητος απο την βασιλική οικογένεια.

Η επιμονή της Ελισάβετ ωστόσο και υπο τον όρο να ασπαστεί τον Αγγλικανισμό και να αποποιηθεί τους ελληνικούς τίτλους ευγενείας , τους υποχρέωσε να τον δεχτούν.

Έτσι ξαφνικά μετατράπηκε σε “Εναν Άγγλο τζέντλεμαν” όπως είχε δηλώσει η Βασιλομήτωρ.

Royals declassified vasilissa elisavet 29 6 2022 1024x576 jpgB716e1f8 b4a5 4ce3 a677 2f10ba4898cfRoyals declassified vasilissa elisavet 29 6 2022 1024x576 jpg

Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Κάρολο , πρίγκιπα της Ουαλίας. την Άννα Βασιλική, τον Αντρέα Δούκα της Υόρκης και τον Έντουαρντ κόμη του Ουέσσεξ.

Η συμβίωση τους υπήρξε θυελλώδης και παρά την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων περιφρούρησης του Παλατιού, κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες για δυσμενείς συνθήκες συνύπαρξης.

 

Λάτρευε το κυνήγι

 Αγαπούσε τα σκυλιά και ιδιαίτερα τα Κόργκι και τα άλογα. Συμμετείχε συχνά σε ομαδικά κυνήγια ευγενών, πάντα φυσικά εντός των ορίων των Ανακτόρων. Μία φωτογραφία, η οποία φυσικά κυκλοφόρησε μόνο για λίγες ώρες, δείχνει την βασίλισσα να κρατάει στα χέρια έναν ημιθανή φασιανό και να του στρίβει το κεφάλι για να τον αποτελειώσει. Η φωτογραφία εξαφανίστηκε, ως δια μαγείας, αμέσως μετά.

 

Ανεπιθύμητη κυρία στην Κύπρο

 

Τον Οκτώβριο του 1993 η Ελισάβετ επισκέφθηκε την Κύπρο για να παρευρεθεί στην 29η Σύνοδο Κορυφής τη Κοινοπολιτείας. Οι επίσημες αρχές την υποδέχθηκαν με βασιλικές τιμές και ο λαός με πλακάτ και μαχητικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

Η μνήμη όσων έζησαν τους βασανισμούς και τις εκτελέσεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ για ανεξαρτησία, καθώς και η υπογραφή θανάτου που φέρει το όνομά της , τη δεκαετία του 50, προκάλεσαν αντιδράσεις μίσους και αγανάκτησης,  με κορύφωση την επίθεση στο αυτοκίνητο που επέβαινε. Κάποιος απο το πλήθος κατάφερε να πλησιάσει και να σπάσει το παρμπρίζ.

 

Τα πλακάτ που κυκλοφορούσαν με αναρτημένη την φωτογραφία της έγραφαν

καταζητείται για τις κάτωθι δολοφονίες και τη λίστα των εκτελεσθέντων“. Και η λίστα έγραφε:

 

Μιχάλης Καραολής 23 ετών, Ανδρέας Δημητρίου 22 ετών,  Ιάκωβος Πατάτσος 22 ετών,  Ανδρέας Ζάκος 25 ετών,  Χαρίλαος Μιχαήλ 21 ετών,  Χαρίλαος Κουτσόφτας 21 ετών, Στέλιος Μαυρομάτης 24 ετών,  Ανδρέας Παναγίδης 22 ετών Ευαγόρας Παλληκαρίδης 19 ετών, απαγχονίστηκαν χωρίς το παραμικρό έλεος απο την βασίλισσα Ελισάβετ.

 

 

Η επίσκεψη ήταν μιά δυσάρεστη και αναπάντεχη έκπληξη για την βασίλισσα και ο Πρόεδρος του νησιού Γλαύκος Κληρίδης αναγκάστηκε να προβεί σε απολογία.

 

Ποτέ στην Ελλάδα

 

Η βασίλισσα και ο βασιλικός σύζυγος δεν επισκέφθηκαν ποτέ τη χώρα μας. Και για να ακριβολογούμε ποτέ ως εστεμμένη. Μας είχε επισκεφθεί νωρίτερα, προσκεκλημένη του ελληνικού βασιλικού ζεύγους, παρά τις επιφυλάξεις του Φιλίππου, που θεωρούσε υπεύθυνο το ελληνικό κράτος για το διωγμό του πατρός του.

 

Μπορεί …

 

Μπορεί η βασίλισσα Ελισάβετ ή Λίλιμπετ να ήταν ένα πρόσωπο σεβαστό και αγαπητό στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να ήταν σύμβολο σταθερής αξίας για τους Βρετανούς και για τις 56 χώρες που αποτελούν την Κοινοπολιτεία των Εθνών, μπορεί να αποτελούσε σημείο αναφοράς στο πολίτευμα της Μεγάλης Βρετανίας , μπορεί να εμπνέει και να αναδεικνύει τα συναισθήματα υπεροχής των υπηκόων της, μπορεί, μπορεί…

Ωστόσο στη διάρκεια της βασιλείας της γράφτηκαν πολλές κόκκινες και μελανές σελίδες.

Παρά τις διάφορες θεωρείες συνομωσίας που κυκλοφορούσαν (μερικές είχαν πραγματική βάση, ενώ άλλες ήταν δημιουργήματα νοσηρής φαντασίας, όπως ότι τρεφόταν με ανθρώπινο κρέας ) και αποδίδονταν στην σκληρότητα του χαρακτήρα της , η Ελισάβετ εν ζωή παρέμεινε στο απειρόβλητο.  Κανένα ανθρώπινο χέρι, κανένας ανθρώπινος νόμος δεν μπορούσε να την αγγίξει.

 

Το απυρόβλητο μαζί με το στέμμα και την τεράστια οικονομική περιουσία, κληρονόμησε ο  Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα.

 

Την βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να την κρίνει μόνο ο Θεός , όποιος , όπου και αν υπάρχει.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.