Ιράν: Γυναίκες του Ιραν δολοφονούνται …Καλύτερα Μιας ώρας Ελεύθερη Ζωή παρα τόσα χρόνια σκλαβιά και φυλακή

Iran7
Facebook
Twitter
LinkedIn

ΙΡΑΝ

Η Ιρανή δημοσιογράφος Μασίχ Αλινετζάντ ανέβασε στο twitter φωτογραφίες από νεαρά κορίτσια τα οποία ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές και οι οποίες εξοργίστηκαν από την δολοφονία της 22χρονης. Νέα κορίτσια σαν κι εκείνη έπεσαν νεκρές σαν κι εκείνη όταν εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής. Η δημοσιογράφος μαζί με τις φωτογραφίες του αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκαν στην κυριολεξία οι νεαρές αυτές ηρωίδες του σήμερα.

 

26216394307639973 790092668784364 1835869705876174962 n

Η Γκαζάλε Τσελαβί η οποία βγήκε στους δρόμους της πόλης της, της Αμόλ. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι σύμφωνα με φίλη της. Η οικογένειά της είναι σε σοκ. Η 32χρονη Γκαζάλε λάτρευε την φύση.

Την ώρα που πυροβολήθηκε φώναζε «είμαστε όλες Μάχσα Αμίνι». Τώρα είναι η ίδια.

Η Χανάνε Κία ήταν μόλις 23 ετών. Και αυτή έπεσε νεκρή από τις δυνάμεις καταστολής την ώρα που διαδήλωνε στην πόλη της. Ήταν ένα κορίτσι που ήθελε να ζει σαν όλα τ’ άλλα. Ελεύθερη.

Και μόνο στο άκουσμά της η αστυνομία ηθών προκαλεί ανατριχίλα. Τι είναι όμως η αστυνομία Ηθών και γιατί τη χρειάζεται η ιρανική κυβέρνηση για να επιβάλει το χιτζάμπ;

Για δεκαετίες, η κυβέρνηση στο Ιράν προσπάθησε να αναγκάσει όλες τις γυναίκες, λίγο πριν ενηλικιωθούν, να φοράνε μαντίλα ή οποιοδήποτε κάλυμμα στο κεφάλι, καθώς και φαρδιά ρούχα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Αλλά απέτυχε. Παρά τον τεράστιο προϋπολογισμό που διατίθεται για τη διάδοση του χιτζαμπ μέσω σχολείων, μέσων ενημέρωσης και δημόσιων εκδηλώσεων, πολλές Ιρανές έχουν βρει τρόπους να αψηφούν τους υπερσυντηρητικούς κώδικες ένδυσης.

Εκατομμύρια από αυτές ξεπερνούν τα όρια, φορώντας στενά ρούχα και χρησιμοποιώντας τη μαντίλα ως ένα πολύχρωμο αξεσουάρ, που όμως αποκαλύπτει πολλά από τα μαλλιά τους. Το περιβόητο «Gasht-e-Ershad» που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Περιπολίες καθοδήγησης» και είναι ευρύτερα γνωστό ως Αστυνομία Ηθών, είναι ένα τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων του Ιράν, που έχει επωμιστεί τον ενδυματολογικό έλεγχο για την εφαρμογή του νόμου της μαντίλας σε δημόσιους χώρους.

 

Maxsa amini dolofonia diadiloseis iran

Ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών νόμων του Ιράν βασίζεται στην ισλαμική Σαρία, η οποία απαιτεί από άνδρες και γυναίκες να ντύνονται σεμνά. Ωστόσο, η αστυνομία Ηθών στοχεύει μόνο γυναίκες. Όσες κρατούνται από την Αστυνομία Ηθών είτε φεύγουν μόνο με μια «προειδοποίηση», είτε σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγούνται στο κέντρο «εκπαίδευσης και συμβουλών» ή σε αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια πρέπει να καλέσουν κάποιον για να τους φέρει ένα «κατάλληλο ρούχο», ώστε να τις αφήσουν ελεύθερες.

Πληροφορίες απο ξένα δίκτυα

Newsit .gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.