Σε Διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε το ταξίδι στη Λιβύη- Αμεση η απάντηση του ΥΠΕΞ

Dendias
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Με την άφιξη  του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβύη προσγειώθηκε στην Τρίπολη προκειμένου εκεί ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο κ. Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του.  Ο όρος που είχε τεθεί, όσον αφορά την επίσκεψη στην Τρίπολη, ήταν ο κ. Δένδιας να συναντήσει μόνο τον κ. Μένφι, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση.

Όταν όμως ο έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημερώθηκε πως θα τον υποδεχόταν η ΥΠΕΞ της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης,  Νάιλα Μανγκούς, η οποία υπέγραψε το μη αναγνωρισμένο σύμφωνο με την Τουρκία που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 και το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ανακοινωση για το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αθετήθηκε η συμφωνία για τη μη συνάντηση με τη Λίβυα υπουργό Εξωτερικών.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και καταλήγει:

«Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά»

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την άρνηση του Έλληνα υπουργού να κατέβει από το αεροπλάνο και αναφέρει ότι «θα απαντήσει».

«Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχτεί. Το καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.