La Repubblica: Η «ιταλική κλίκα» έκανε την Εύα Καϊλή αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Καϊλή
Facebook
Twitter
LinkedIn
Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» με άρθρο της αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης της ιταλικής «κλίκας» στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις παρασκηνιακές σχέσεις με Κατάρ και Μαρόκο. Πώς «έστειλαν» την Εύα Καϊλή στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει «παγωμένο» από το σκάνδαλο Qatar Gate, για το οποίο είναι προφυλακισμένη και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρεται η μέθοδος δράσης της «κλίκας» στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραθέτοντας τι συνέβη σε πρόσφατο ψήφισμα για το Κατάρ, το οποίο υποστήριξε η Εύα Καϊλή παρότι δεν συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα δείχνει το πώς η Εύα Καϊλή κατάφερε να εκλεγεί, τον Ιανουάριο, στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χάρη και στο δίκτυο σχέσεων του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει συλληφθεί (και αυτός) για το Qatar Gate.

Το άρθρο της «La Repubblica»:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαβρωθεί, όχι μόνο πολιτικά, ακόμα και φυσικά. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή Libe του Ευρωκοινοβουλίου (για τις πολιτικές ελευθερίες) συζητά τη διάταξη που απελευθερώνει τις θεωρήσεις εισόδου στην Ευρώπη για το Κατάρ. Πρόκειται για μία κρίσιμο σύνοδο. Θεωρείται θεμελιώδης για την «κλίκα» και για την κυβέρνηση του Κατάρ. Το σκηνικό μέσα στο οποίο γίνεται η ψηφοφορία είναι εντυπωσιακό.

Μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής, εκτός από τους βουλευτές, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα:

  • Ο ένας είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (συλληφθείς βοηθός του Αντρέα Κοτσολίνο και σύζυγος της Εύας Καϊλή)
  • Ο σύμβουλος πολιτικής της ομάδας S&D, ο Ιρανός Ελντάρ Μαμέντοφ,
  • Δύο άνδρες που ήρθαν απευθείας από την Ντόχα. Κάθονται πίσω από τις θέσεις των βουλευτών και μόνο όταν επιτευχθεί η τελική έγκριση σηκώνονται και φεύγουν. Ακριβώς όπως κάνουν ο Τζόρτζι και ο Μαμέντοφ.

Με μια μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά. Όταν τελειώνει και η διάταξη έχει εφαρμοστεί, ο Τζόρτζι χαίρεται σαν να είχε πετύχει γκολ. Και «πανηγυρίζει» με τον γείτονά του, τον σύμβουλο της σοσιαλιστικής ομάδας. Μία σκηνή που άφησε τους πάντες εμβρόντητους.

Ποτέ δεν είχε υπάρξει είδος «οπαδισμού» κατά τη διάρκεια της εξέτασης της διάταξης, ιδιαίτερα παρουσία εξωτερικών «παρατηρητών» που έμοιαζαν να βρίσκονται εκεί για να ελέγχουν.

Ένα «μυστήριο» που κανείς δεν μπόρεσε να διαλευκάνει και διαπιστώθηκε και από τους Βέλγους ερευνητές που ερευνούν το Qatargate. Στο παλάτι που παίρνει το όνομα του Αλτιέρο Σπινέλι, η παρουσία καλεσμένων που παρακολουθούν τα έργα δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.

Από τον Νοέμβριο, ο Τζόρτζι εμφανιζόταν όλο και πιο νευρικός. Η προσοχή του ήταν στραμμένη αποκλειστικά σε τρεις φακέλους:

  • Το ψήφισμα που θα ψηφιζόταν στα τέλη Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου,
  • το κείμενο για τις θεωρήσεις
  • η συμφωνία με την Qatar Airways.

Έφτασε σε σημείο να ασκεί συνεχώς πιέσεις σε κάποιους από τους «συναδέλφους» βοηθούς του, ακόμα και στην εσωτερική συνομιλία και παραβιάζοντας κάποιες συνήθεις διαδικασίες.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας S&D, για παράδειγμα, το όνομα του Τζόρτζι έχει αρχίσει να εμφανίζεται μαζί με εκείνο των βουλευτών. Λες και η παρουσία του ήταν υποχρεωτική και σε «πολιτικό» επίπεδο, και λες και αυτό θεωρούνταν «η μητέρα των μαχών» και ίσως και «συλλογή αποδείξεων».

Για το μέτρο που αφορούσε τις βίζες, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι είχε προσμετρηθεί μία ακόμη ψήφος. Ποιου; Από την Εύα Καϊλή, τότε αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και συντρόφου του Τζόρτζι.

Η «κλίκα» είχε επιταχύνει τις ενέργειές της από τα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμα και το ψήφισμα, που εγκρίθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στη χώρα του Περσικού Κόλπου, είχε μετατραπεί σε μια γιγαντιαία δοκιμασία. Και ο Κοτσολίνο εμφανίστηκε ως η εμβληματική κεφαλή του μετώπου που οργάνωσε ο Παντσέρι.

Έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα που υποστήριζε την «ήπια» γραμμή, αλλά στη συζήτηση των βουλευτών του PD άρχισε να αντιμετωπίζει εκείνους που ήθελαν να αυστηροποιήσουν το κείμενο. «Χάσατε τη χθεσινή συζήτηση στην ομάδα. Υπήρξε μια δουλειά που έχει χαθεί εδώ και χρόνια», έγραψε ο Κοτσολίνο.

«Επί της ουσίας, οι ισχυρισμοί είναι γελοίοι σχετικά με τη διαφθορά. Δεν είχαμε χρόνο και σήμερα το πρωί είχα άλλα προβλήματα, όπως γνωρίζετε. Ζητώ συγγνώμη από όλους αν δεν είχα τον χρόνο να σας ενημερώσω».

Έτσι, όχι μόνο αμφισβήτησε τον κίνδυνο διαφθοράς στο Κατάρ, αλλά μίλησε και για «χαμένη δουλειά». Για να παραδεχτεί (αυτός που ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση του θέματος) ότι είχε αποκρύψει τη “σύνδεση” των αποτελεσμάτων της συνάντησης με τις άλλες αντιπροσωπείες.

Η μέθοδος της «κλίκας» περιστρεφόταν γύρω από την ικανότητα του Παντσέρι να οργανώνει, να πείθει και να πλέκει σχέσεις. Όπως το ταξίδι στη Δυτική Σαχάρα, πριν από μερικά χρόνια, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Μαγκρέμπ.

Μια αποστολή που οργανώθηκε με την έγκριση του Μαρόκου, το οποίο πολεμά τον τοπικό πληθυσμό της Σαχάρας εδώ και δεκαετίες, αλλά χρησίμευσε για να οικοδομήσει μια εικόνα αμεροληψίας.

Επιπλέον, η προσοχή στρέφεται και σε ισπανικό «μέρος» της έρευνας. Ένα ενδεχόμενο που αποκαλύφθηκε στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των βουλευτών του S&D.

Πολλοί ρώτησαν την επικεφαλής της ομάδας Ιράτσε Γκαρσία για τους λόγους της υποψηφιότητας της Καϊλή για την αντιπροεδρία. Και η αναπαράσταση των γεγονότων έκανε την ιστορία να πέσει και πάλι πάνω στον Παντσέρι και σε έναν Ισπανό εκπρόσωπο του PSE: Τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Χαβιέ Μορένο Σάντσεθ.

Στην πραγματικότητα, ο πρώην Ιταλός βουλευτής φέρεται να διαπραγματεύτηκε μαζί του την εκλογή της Καϊλή. Τίποτα παράνομο, αλλά μας κάνει να καταλαβαίνουμε πόσο ευρύ ήταν το δίκτυο σχέσεων του Παντσέρι».

Εύα Καϊλή: Η πολύωρη ανάκριση και το «αγκάθι» στην υπεράσπισή της για την εμπλοκή στο Qatar Gate

Αυξάνονται τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το Qatar Gate και την εμπλοκή που φέρεται να έχει η Εύα Καϊλή, εν αναμονή της εμφάνισής της στις 22 Δεκεμβρίου ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.

Πιο αναλυτικά, η Εύα Καϊλή αναμένεται να διαχωρίσει για ακόμα μία φορά τη θέση της από τους υπόλοιπους κρατούμενους για το ίδιο θέμα και ιδιαίτερα από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύζυγό της.

Ο Τζιόρτζι φέρεται να εχει δηλώσει στους δικαστές ότι η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν γνώριζε το παραμικρό σχετικά με το Qatar Gate.

Την Παρασκευή, η Εύα Καϊλή, κατά την προσαγωγή της, ανακρινόταν για τουλάχιστον πέντε ώρες από τις βελγικές αρχές, ενώ φέρεται να βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν επικαλέστηκε καθόλου τη βουλευτική της ασυλία, κάτι που μπορεί να «μετρήσει» στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές.

Ένα μεγάλο «αγκάθι» στην υπερασπιστική γραμμή της Εύα Καϊλή είναι η κατάθεση που φέρεται να έχει κάνει η ίδια στις βελγικές αρχές, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε δει ξανά βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της και ότι δεν ανέφερε αμέσως στις αρχές την ύπαρξη των χρημάτων, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το σπίτι.

Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή φέρεται να ανέφερε ότι «μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που ήταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους.

Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί, έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να είπε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.

Έτσι, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές για τα χρήματα στο σπίτι της, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα απομακρύνει από εκεί.

Για τις πιθανές ποινές που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση καταδίκης της η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε ο δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν, εξηγώντας τι προβλέπει η νομοθεσία του Βελγίου.

«Το ζήτημα είναι με ποια αδικήματα θα κατηγορηθεί, δηλαδή για το αν κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για δωροληψία ή άλλο αντίστοιχο αδίκημα. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής στην οργάνωση. Αν πχ τη διευθύνει, τότε η ποινή θα είναι στα 10 χρόνια. Αν απλά συμμετέχει ή βοηθάει, τότε είναι κατά πολύ μικρότερη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αν είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, ο οποίος προσπάθησε να την απαλλάξει, αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας. Φαίνεται πως ο σύντροφός της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που έχει η νομοθεσία για όσους συνεργάζονται με τις Αρχές, κι αν δώσει επαρκή στοιχεία που θα την αθωώνουν, τότε η ποινική μεταχείρισή της θα είναι καλύτερη του συντρόφου της».

Τέλος, για το αν υπάρχει πιθανότητα η Ευά Καϊλή να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με «βραχιολάκι», καθώς υπάρχει κι ένα παιδί, απάντησε: «Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να μη συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής και ότι δεν συντρέχει η πιθανότητα, βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας τη δίκη της υπόθεσης, να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό.

Από μόνο του το ότι έχει ένα ανήλικο τέκνο δεν βοηθά στην όλη διαδικασία. Φυσικά, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ίσως ο δικαστής λάβει υπ’ όψιν το »βραχιολάκι», κατέληξε ο κ. Ομράν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.