Αρχαιότητες: Στο δρόμο που χάραξε ο Πάπας – Του Γιάννη Αποστολόπουλου

C686983a7c2e4a7082488f3573ffc2bc
Facebook
Twitter
LinkedIn

 Μια σημαντική κίνηση έγινε το τελευταίο διάστημα από τον Πάπα Φραγκίσκο, που αποφάσισε να επιστραφούν στην Ελλάδα θραύσματα από τον Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονταν στο Βατικανό.

Και μπορεί τα θραύσματα που επεστράφησαν να μην συγκρίνονται με τον μεγάλο αριθμό ελληνικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε άλλες χώρες, αποτελεί όμως αξιοσημείωτη χειρονομία καθώς  αποπνέει έναι ιδιαίτερο μήνυμα. Του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού και της επιστροφής  των ανάλογων πολιτιστικών στοιχείων στο χώρο της δημιουργίας τους. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων στη χώρα που τις δημιούργησε.

Είναι πράγματι μεγάλη και αιμορραγούσα πληγή για την Ελλάδα  η αφαίρεση  αρχαιοτήτων από τη χώρα μας, από διάφορους κατακτητές ή διερχόμενους ιδιώτες, Και χωρίς καμιά αναστολή εκτίθενται σε περίβλεπτους μουσειακούς χώρους, ωσάν να αποτελούν έργα τέχνης και στοιχεία πολιτισμού των χωρών όπου έχουν μεταφερθεί.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 9.000 μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας βρίσκονται στο εξωτερικό, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με εκατομμύρια επισκέπτες.

Η σημαντικότερη λεηλασία έγινε, όπως είναι γνωστό, από το λόρδο Έλγιν, το διάστημα 1801-1803. Τα μισά αντικείμενα από το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα , ανάμεσα στα οποία και μία από τις καρυάτιδες, αποσπάστηκαν βίαια, και σήμερα εκτίθενται στο εθνικό μουσείο του Λονδίνου.

Συνεχείς και έντονες οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και μάλιστα με πραγματικό αγώνα από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, που πρόβαλε ιδιαίτερα το θέμα, εξασφαλίζοντας ευρύτερες στηρίξεις στο ελληνικό αίτημα.

Οι προσπάθειες βέβαια συνεχίζονται αλλά δυστυχώς εξαντλούνται σε ατέρμονες συζητήσεις και άκαρπους διαλόγους, καθώς οι Βρετανοί δεν δείχνουν καμία διάθεση να αποχωριστούν τους ελληνικούς αρχαιολογηκούς θησαυρούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα από την οποία προέρχονται.

Μεταξύ άλλων, σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες βρίσκοντα και στη Γερμανία. Αφαιρέθηκαν στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής , της τραγικής εκείνης περιόδου για τον ελληνισμό, μετα χιλιάδες τραγικά θύματα , τις τεράστιες καταστροφές και τα κατοχικά δάνεια.

Και η Γερμανική κυβέρνηση, που πάγια απορρίπτει το εύλογο ελληνικό αίτημα για τις αποζημιώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου,

παράλληλα αρνείται να επιστρέψει τις κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες.

Δεν αρκεί η αποδοκιμασία και αποκήρυξη των ναζιστικών εγκλημάτων, και φρικαλεοτήτων της ναζιστικής γερμανικής λαίλαπας. Θα  πρέπει και έμπρακτα να αποδεικνύεται. Και ανάμεσα στα άλλα στοιχειώδες χρέος είναι να αποδοθούν οι ελληνικές αρχαιότητες, που αποτελούν προϊόντα απροκάλυπτης αρπαγής και κλοπής από τους γερμανοναζιστές κατακτητές, σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο ίδιο πνεύμα , του σεβασμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,θα πρέπει να επιστραφούν και οι αρχαιότητες που εκτίθενται και σε άλλες χώρες και να επαναπατριστούν στη γη της δημιουργίας τους, στην Ελλάδα..

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.