Τεχνητή νοημοσύνη: Στραβοκλωτσιά στο ποδόσφαιρο-Γράφει ο Αλκης Φιτσόπουλος

Thumbnail (2)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τεχνητή νοημοσύνη: Στραβοκλωτσιά στο ποδόσφαιρο

Η «αλάθητη» όσο και επικίνδυνη νεοκουλτούρα έπεσε έξω παντού στις προβλέψεις της, μόνο καλό της το ακίνδυνο σύστημα για το οφ σάιντ.

Η τεχνητή νοημοσύνη, μία υπολογιστική προσομοίωση του ανθρώπου με τις μηχανές, που εν τέλει τον υπερβαίνει στον τρόπο συμπεριφοράς και στην ουσία τον καθοδηγεί αφού γνωρίζει όλα τα χαρακτηριστικά του, όπως ήταν αναμενόμενο, εισήλθε και στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Με τα καλά του και τα κακά του. Είναι όμως, μία απάτη πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν κάνει ποτέ λάθος, επειδή το λένε οι μηχανές. Αυτό τρομάζει, γιατί ο άνθρωπος θα είναι δέσμιος των μηχανών κι όχι της δικής του συνείδησης.

Αυτός είναι κι ο λόγος που στην Αμερική, διαισθανόμενοι τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά μετά την παραίτηση του «πατέρα» της Τζέφρι Χίντον από την Google, αναζητούν τρόπους να την σταματήσουν πριν είναι αργά.

Πώς εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο η τεχνητή νοημοσύνη; Στην περίπτωση του οφ σάιντ, επιδρά ευεργετικά, καθότι το VAR, πλέον, είναι πεπερασμένη τεχνολογία και κατευθύνεται από τον άνθρωπο. Αυτός είναι που τοποθετεί τις γραμμές του οφ σάιντ, αλλά όχι με ακρίβεια, όπως η μηχανή.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπως και στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες μετά, εγκαταστάθηκε το σύστημα SAOT (Semi-Automatic Offside Technology), όπου ο υπολογιστής αποφασίζει σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε απ ευθείας γραμμή με την μπάλα, στην οποία έχει τοποθετηθεί αισθητήρας (τσιπάκι) αν υπάρχει ή όχι οφ σάιντ.

 Κάτι που δεν δύναται να αποφανθεί ο VARistas και γι αυτό, πολλές φορές διακόπτεται το παιχνίδι έως και πέντε λεπτά. Αυτό είναι καλό και ακίνδυνο.

Τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, όσο αφορά στο ποδόσφαιρο, είναι το αλάθητο που σερβίρεται, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται λάθος. Για παράδειγμα. Πριν από το Μουντιάλ του Κατάρ, πολλές εταιρίες έβαλαν στον υπολογιστή όλους τους παίκτες των υποψηφίων για το τρόπαιο εθνικών ομάδων και μελέτησαν τα πάντα. Τον τρόπο συμπεριφοράς τους, το στυλ παιχνιδιού τους και δημιούργησαν μία τεράστια data base πληροφοριών. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες, η ΟΡΤΑ αποφάνθηκε με σιγουριά ότι η Βραζιλία θα κατακτούσε τον τίτλο στο Μουντιάλ. Αφού η τεχνητή νοημοσύνη δεν κάνει ποτέ λάθος, η Βραζιλία, όχι μόνο δεν κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά αποκλείστηκε από την Κροατία στην φάση των «8» της διοργάνωσης.

Στην Αγγλία, η εταιρία Alan Turing, επίσης κολοσσός της τεχνητής νοημοσύνης, έβαλε κι αυτή στον υπολογιστή όλα τα δεδομένα για τις υποψήφιες χώρες κι επίσης έβγαλε λάθος συμπέρασμα. Επίσης έδινε φαβορί την Βραζιλία, με την Αργεντινή του Μέσι να καταλαμβάνει την 3η θέση και μετά, στην 4η, το Βέλγιο. Η Αργεντινή κατέκτησε το τρόπαιο και το Βέλγιο αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων. H BCA Reserch αποφάνθηκε μετά βεβαιότητος ότι η Αργεντινή θα νικούσε στον τελικό την… Πορτογαλία, που αποκλείστηκε στους «16» από το Μαρόκο. Στον τελικό, όπως είναι γνωστό, η Αργεντινή νίκησε στα πέναλτι την Γαλλία, μετά το 2-2 στην παράταση. Και στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, η τεχνητή νοημοσύνη έπεσε έξω, αλλά εκεί στηρίχθηκε περισσότερο στην στατιστική και έδινε πρωταθλήτρια την Ισπανία ή την Γερμανία. Το πήρε η Γαλλία. όταν βελτιώθηκε ο αλγόριθμος, ωστόσο, στο Μουντιάλ του Κατάρ, πάλι έξω έπεσε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.