Οι Μητέρες στην κλιματική αλλαγή δεν… ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ! – Απο την Greenpeace

Thumbnail (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι Μητέρες στην κλιματική αλλαγή δεν… ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ!

Απο την Greenpeace

Η Arati Sheet με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας στην Ινδία!

Η Arati Sheet με το παιδί της, ζουν στο νησί Sagar και είναι μεταξύ των πολλών ανθρώπων που πλήττονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας: “Ήρθα εδώ μετά τον γάμο μου. Έχω δύο παιδιά. Έχασα το σπίτι μου κατά τη διάρκεια του κυκλώνα Aila και μετακόμισα με τα παιδιά μου μακριά κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Επιστρέψαμε και τώρα ζούμε και πάλι εδώ. Δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν εδώ και να θέλουν να πάνε κάπου μακριά από αυτό το μέρος”.

Thumbnail (3)

Το Sundarbans είναι το μεγαλύτερο μαγκρόβιο δάσος στον κόσμο, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη οικολογικά περιοχή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από 70.000 άνθρωποι θα εκτοπιστούν από το Sundarbans λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2030.

Η Idoya μετά τις πλημμύρες στο Μπρίσμπεϊν το 2022!

Thumbnail (2)

Η Idoya και ο εξάχρονος γιος της ζουν σε ένα διαμέρισμα στο προάστιο East Brisbane. Στις 6 το πρωί, τους ξύπνησαν άνθρωποι που χτυπούσαν την πόρτα και τους έλεγαν να εκκενώσουν το σπίτι. Η Idoya μετέφερε γρήγορα ό,τι μπορούσε ψηλά και ετοίμασε μια τσάντα με λίγα ρούχα και τα διαβατήριά τους. Στη συνέχεια η Idoya μετέφερε τον Fionn με το νερό να έχει ήδη φτάσει μέχρι τη μέση της, για να διαφύγουν. Το διαμέρισμά τους βρίσκεται στο κάτω μέρος μιας πλαγιάς και κοντά στο ποτάμι, οπότε πλημμύρισε εντελώς. Κανένα από τα προσωπικά τους αντικείμενα δεν μπορούσε να διασωθεί, και χωρίς ασφάλεια το ζευγάρι πρέπει τώρα να βρει νέο σπίτι και να ξεκινήσει από το μηδέν.

Η Idoya ανησυχεί για την αυξανόμενη συχνότητα καιρικών φαινομένων όπως αυτά. “Ανησυχώ για το μέλλον των γιων μου και τον αντίκτυπο που θα έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη σε αυτόν τον πλανήτη. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τις εκπομπές αερίων και να εξετάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για το φυσικό αέριο”.

Thumbnail (4)

Στο Μπρίσμπεϊν, έγινε ρεκόρ 792 χιλιοστών βροχής που έπεσε στην πόλη μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, επηρεάζοντας περίπου 15.000 σπίτια. Στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο του 2022, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες επηρέασαν εκατομμύρια κατοίκους στο Κουίνσλαντ και τη Νέα Νότια Ουαλία, προκαλώντας καταστροφικές απώλειες ζωών και ζημιές αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.

Η Martha και η ηλιακή ενέργεια στη Νότια Αφρική!

Η Martha πληρώνει μηνιαία χρέωση 40 zar στους εγκαταστάτες των φωτοβολταϊκών ως αμοιβή, που όμως, όπως λέει, είναι η μισή από αυτή που ξόδευε σε παραφίνη και κηροζίνη. Η Martha ζει με την οικογένειά της εδώ και 9 χρόνια στο Polokwane. Λέει ότι ήταν πάντα δύσκολο για εκείνη να τα βγάλει πέρα. Η αγορά παραφίνης και κηροζίνης ήταν πολύ ακριβή και γινόταν όλο και πιο ακριβή με τα χρόνια. Συνήθιζε να ξοδεύει περισσότερα από 100 zar το μήνα μόνο γι’ αυτό. Από τότε που ήρθε η ηλιακή ενέργεια στην κοινότητα, δεν έχουν μόνο φώτα, αλλά και ραδιόφωνα και ακόμη και τηλεόραση. Η ηλιακή ενέργεια είναι πραγματικά προσιτή και τη συστήνει σε όλους.

Η Νότια Αφρική είχε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας εκτός δικτύου για την παροχή βασικών υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας σε μέρη όπου το κεντρικό δίκτυο δεν έφτανε ή δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικό. Το σύστημα αυτό ήταν ένα πιλοτικό έργο της κυβέρνησης. Το μοντέλο λειτουργεί με την έννοια ότι οι τελικοί χρήστες πληρώνουν το 50% για τις πραγματικές μηνιαίες χρεώσεις χρήσης και ο τοπικός δήμος, μέσω της εθνικής κυβέρνησης, πληρώνει το υπόλοιπο 50% ως κόστος που τους αναλογεί για την παροχή των υπηρεσιών. Οι κοινότητες αυτές δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα πριν από την ηλιακή ενέργεια και στηρίζονταν αποκλειστικά στην παραφίνη και την κηροζίνη. Η ηλιακή ενέργεια είναι σε θέση να παρέχει πρόσβαση στην ενέργεια αποτελεσματικά και γρήγορα. Όχι μόνο η Νότια Αφρική, αλλά ολόκληρη η ήπειρος πρέπει να επενδύσει σε τέτοια μοντέλα για μια πορεία 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Nurhqlidah μετά τη δασική πυρκαγιά στην Palangkarya το 2019!

Η Nurhalidah με την κόρη της φορούν προστατευτική μάσκα καθώς παρακολουθούν την προσευχή Idul Adha στο τζαμί Darussalam, ενώ η ομίχλη από τις δασικές πυρκαγιές καλύπτει την περιοχή στην πόλη Palangkaraya, στο Κεντρικό Καλιμαντάν της Ινδονησίας. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες στη Σουμάτρα και στο νησί Καλιμαντάν, καθώς οι δασικές πυρκαγιές στην Ινδονησία γίνονταν όλο και μεγαλύτερες.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.