Τουρκία Εκλογές:   Ερντογάν – Κιλιντσάρογλου

Erntogan kilintsaroglou 1280x720 1024x576
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η .μάχη  Ερντογάν   με τον  Κιλιντσάρογλου ξεκίνησε Οι Τούρκοι προσέρχονται σήμερα (14.05.2023) στις κάλπες για να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Εκλογές  που θα κρίνουν αν θα ξεκινήσει μια τρίτη δεκαετία του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπό τον  Ταγίπ Ερντογάν  ή αν θα δρομολογηθεί η πολιτική αλλαγή που επαγγέλλεται ο προεδρικός υποψήφιος της συνασπισμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου 

Οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που γνωστοποιήθηκαν την Πέμπτη, εμφάνιζαν τον κεμαλικό πολιτικό να προηγείται με διαφορά μεταξύ 5,1% και 6,5%. Δύο από αυτές τού έδιναν άνω του 51%, κάτι που θα σήμαινε νίκη από τον πρώτο γύρο, ενώ στις άλλες δύο το ποσοστό του ήταν κοντά στο 49,5%. Ας σημειωθεί ότι οι εν λόγω έρευνες πραγματοποιήθηκαν προτού ανακοινωθεί η απόσυρση από την εκστρατεία του κεμαλικής προέλευσης υποψηφίου Μουχαρέμ Ιντζέ, οι ψήφοι του οποίου αναμένεται να κατευθυνθούν περισσότερο προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης παρά προς τον απερχόμενο πρόεδρο.

Η παραίτηση Ιντζέ

Η απόσυρση του Ιντζέ ύστερα από τη διαρροή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε πλαστό, ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας. Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συμμαχίας», της οποίας ηγείται, στην Αγκυρα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου για τη διαρροή. «Εκείνοι που στο παρελθόν ανέλαβαν την ηγεσία της παράταξής τους με ένα βίντεο, προσπαθούν τώρα να καταλάβουν την προεδρία με ένα άλλο βίντεο», ανέφερε. Το 2010, ο τότε αρχηγός του κεμαλικού κόμματος CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Κιλιτσντάρογλου, ύστερα από τη διαρροή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Κεντρική δέσμευση του Κιλιτσντάρογλου είναι η ακύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης που προώθησε ο Ερντογάν, δημιουργώντας μια προεδρική δημοκρατία με ισχυρότατες εξουσίες του προέδρου, εις βάρος της Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο οι φιλοδοξίες του για ριζική αλλαγή σε αυτό το πεδίο είναι πιθανό να προσκρούσουν στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν από τις κάλπες. Η «Εθνική Συμμαχία» των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων όχι μόνο δεν προβλέπεται να έχει την ισχυρή πλειοψηφία που απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υστερεί έναντι της «Λαϊκής Συμμαχίας» του Ερντογάν. Ισχυρή παρουσία και στο επόμενο Κοινοβούλιο αναμένεται να έχει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο αυτή τη φορά κατεβαίνει ως «Πράσινη Αριστερά» για να αποφύγει δικαστικές περιπέτειες. Οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν λίγο πάνω από το 10%, ενώ το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης είναι 7%.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.