Αυτήν την εποχή, όταν μιλάμε για πολιτισμό μιλάμε για θέατρο και για μουσική, αλλά στο επίπεδο φωτογραφίας, ψηφοθηρίας και λεζάντας.
Γιατί στην ουσία, τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και υπουργίας της κ. Μενδώνη, ο πολιτισμός έχει ζήσει τη μεγαλύτερη απαξίωση. Μια απαξίωση που ήταν ορατή καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, η οποία όμως έγινε ξεκάθαρη σε όλους και όλες μας με το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο καταργήθηκε η διαβάθμιση στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Χιλιάδες καλλιτέχνες, απόφοιτοι δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού θεωρούνται πλέον απλοί απόφοιτοι Λυκείου. Θα μπορούσε το εν λόγω ΠΔ να ήταν ένα λάθος.
Αν το είχαν αντιληφθεί όμως ως τέτοιο, θα έπρεπε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, εφόσον είδε όλη την καλλιτεχνική κοινότητα να βγαίνει στο δρόμο, να αντιληφθεί, αφενός ότι κάτι συμβαίνει, αφετέρου να βρει τρόπους να προστατέψει τα συμφέροντα του κλάδου. Δεν έγινε τίποτε και εκεί φάνηκε περίτρανα ότι αυτή η εξέλιξη σε βάρος χιλιάδων καλλιτεχνών είναι σχεδόν εκδικητική.
Η αλλαγή όμως είναι κοντά. Μαζί θα κάνουμε την αλλαγή. Θα κάνουμε σταθερά βήματα, για σταθερή πορεία, ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη Παντού. Η πρόθεσή τους να αμαυρώσουν τον κόσμο της Τέχνης, επειδή η Τέχνη ξυπνάει συνειδήσεις, δεν μπορεί να περάσει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συναντήσεις του με συλλογικότητες έχει δεσμευτεί ότι το Π.Δ θα αποσυρθεί. Ταυτόχρονα θα πιάσουμε μαζί με τους καλλιτέχνες και τις συλλογικότητές τους, βάση των αιτημάτων τους, την άκρη του νήματος, ώστε να επανέλθουν τα πράγματα εκεί που πρέπει. Θα βάλουμε τις βάσεις. Αυτές χρειαζόμαστε και όχι ευκαιριακές λύσεις. Από τις 22 Μαΐου 2023 θα ξεκινήσουμε, αφουγκραζόμενοι πάντα τους ανθρώπους του πολιτισμού, να θέσουμε τις προϋποθέσεις για να μπουν τα πράγματα σε ένα σωστό δρόμο. Μια σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, όπως τα πνευματικά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις, οι απλήρωτες πρόβες, ο κατώτατος μισθός και βέβαια το θέμα των πτυχίων, βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες μας. Θα συζητήσουμε την επαναφορά της κρατικής επιχορήγησης των κρατικών θεάτρων, Εθνικό, ΚΘΒΕ, στα προ κρίσης επίπεδα. Την αναμόρφωση του καθεστώτος των επιχορηγήσεων για το ελεύθερο θέατρο και την αύξηση του ποσού.
Την αναμόρφωση και την ανάγκη για νέα πνοή στα ΔΗΠΕΘΕ δίνοντας κίνητρα σε καλλιτέχνες για αποκέντρωση. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο για τα οικονομικά δεδομένα των επιχορηγουμένων θεάτρων, ώστε να αποφευχθούν παλαιότερα φαινόμενα αλόγιστης σπατάλης. Τη γενικότερη αναμόρφωση του εκπαιδευτικού πλαισίου των καλλιτεχνικών σπουδών, αναγνωρίζοντας και τη σημασία των καλλιτεχνικών, μουσικών σχολείων. Τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας των καλλιτεχνών. Τις πολιτικές προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές πολιτισμικό περιβάλλον.
Ο πολιτισμός δεν μπορει να αντιμετωπίζεται σαν είναι είδος πολυτελείας. Είναι αγαθό, αναγκαίο και πολύτιμο για όλους. Πολύτιμο όπως το οξυγόνο. Ο πολιτισμός χρειάζεται ανθρώπους να τον αγαπούν, και να έχουν καθαρό όραμα, διάθεση για συνεργασία και πάνω απ’ όλα, κοινό τόπο την ανάγκη για Δικαιοσύνη Παντού.
*Ο Μάριος Αθανασίου, είναι ηθοποιός και Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.