Μεσόγειος : Ο υγρός Τάφος του Πολιτισμού της Ευρώπης

Eevt1 nayagio kalamata 4 1024x682 1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ΄΄στοργή”της ΕΕ για τα χιλιάδες θύματα μεταναστών που καταπίνουν τα νερά της Μεσογείου δεν δημιουργεί πια ερωτηματικά στην παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά αγανάκτηση.

Pylos diasothentes 1 arthro

Κανείς μας δεν αποδέχεται την είδηση οτι στο αμπάρι αυτού του αλιευτικού που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου 100 παιδιά και μανούλες  πνίγηκαν .Κανείς μας δεν θέλει να  πιστέψει σ΄αυτή την είδηση. Ας μείνουμε στα 89 πτώματα στους 104 διασωθέντες  μπας και πάρει ανάσα η συνείδησή μας .

Οι τιμές για τη μετάβαση, φτάνουν στα 4.000 ευρώ κατ’ άτομο και τα κέρδη αποτιμώνται περί τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ ανά δρομολόγιο.

ιι

.Επίσημα στοιχεία δείχνουν οτι μόνο  τους πρώτους μήνες του 2023 πνίγηκαν  1037  άνθρωποι.   Σττο μεταξύ η Ευρώπη  εντείνει τα μέτρα αστυνόμευσης  με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιχειρούν να φτάσουν σ΄Ευρωπαϊκό  έδαφος  για να ζητήσουν άσυλο από ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές.

Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ξεριζωμένων στη Μεσόγειο φτάνει ήδη, στα μισά του έτους στο 2023, τους 1.037

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο το 2022 έχασαν τη ζωή τους ή ήταν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο 2.439 άνθρωποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αγνοούμενων είναι σίγουρα μεγαλύτερος αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι πραγματικοί αριθμοί των μεταναστών και των προσφύγων που ταξίδευαν.

Το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου «πάγωσε» τις πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι πολιτικοί  αρχηγοί ανέβαλαν συγκεντρώσεις, ομιλίες και συνεντεύξεις, ενώ αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα και φορείς καλούν σε διαδηλώσεις για  σήμερα Πέμπτη, στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που χάνουν τη ζωή τους, την ώρα που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις πατρίδες τους.

 

.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.