Πάρτε άμεσα μέτρα για πιθανές πλημμύρες μετά την καταστροφή των πυρκαγιών!

Aridaia3
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αμεση ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας για την επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου και τη διάχυση στοχευμένων και εφαρμοσμένων λύσεων στο πεδίο, τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να υλοποιήσουν τάχιστα οι αρμόδιοι κατά τόπους φορείς.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, έπειτα από τις καταστροφικές μεγαπυρκαγιές που κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους σε αρκετά σημεία της χώρας τις προηγούμενες μέρες.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλωθούν επί τους εδάφους τους πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν οι πληγείσες από τα πύρινα μέτωπα περιοχές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία, Μάνδρα, Λουτράκι και Κορινθία.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στα «ΝΕΑ», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως ο χρόνος που κυλά είναι πολύτιμος καθώς, αναφορικά με το ζήτημα της πρόληψης και θωράκισης των εν λόγω περιοχών από πλημμυρικό κίνδυνο, ίσως και να είναι ήδη αργά.

Ο ίδιος προτείνει άμεση ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας για την επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου και τη διάχυση στοχευμένων και εφαρμοσμένων λύσεων στο πεδίο, τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να υλοποιήσουν τάχιστα οι αρμόδιοι κατά τόπους φορείς.

Από τη Ρόδο όπου βρέθηκε χθες για αυτοψία, στα περίπου 135.000 στρέμματα δάσους που έγιναν στάχτη, ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρει: «Στη Ρόδο υπάρχει πράγματι κίνδυνος, και για διάβρωση εδάφους και για κατολισθήσεις και για πλημμυρικά φαινόμενα και για επιδράσεις στα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά και για ερημοποίηση. Λέγοντας «ερημοποίηση» εννοούμε μια περιοχή η οποία χάνει τη δυνατότητα που έχει να αναγεννηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.