Το WWF ανησυχεί για την Διαδιά ! ! !

Dadia national park14
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το δάσος της Δαδιάς καίγεται!

 Το WWF ανησυχεί 

Wwf logo svg

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου δυστυχώς καίγεται.

Η περιοχή είχε πληγεί πέρυσι από άλλη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία είχε κάψει περισσότερα από σαράντα χιλιάδες στρέμματα. Η καταστροφή τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά έχει προχωρήσει στον πυρήνα του δάσους που βρίσκεται και η περιοχή με την αποικία του μαυρόγυπα.

Τo δάσος της Δαδιάς, είναι μια από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί 3 από τα 4 συνολικά είδη γύπα στην Ευρώπη, όπως και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, ενώ συναντάμε ακόμα μια υψηλή ποικιλία αμφιβίων και ερπετών, καθώς και πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών, όπως λύκους, ζαρκάδια και σκίουρους.

Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και το μέτωπο έχει δυστυχώς ενωθεί με την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Η περίμετρος της περιοχής που καίγεται ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 110 χλμ. Προς το παρόν δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την έκταση, την ένταση και τη συνολική απώλεια. Είναι όμως γεγονός πως οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν, όπως και το ότι η ξηρασία όλη τη χρονιά ήταν πολύ έντονη.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια περιοχή που το WWF δουλεύει τα τελευταία 30 χρόνια, αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της για τις τοπικές κοινότητες και την τεράστια οικολογική της αξία για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη.

Πέρα από την αναμφισβήτητη αξία της, η πρόκληση δεν είναι τόσο η αναγέννηση του ίδιου του δάσους, όσο το μέλλον των ειδών που ζούσαν εκεί και κυρίως των γυπών.

Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.