Salaam-alaicum Σαουδική Αραβία! Της απεσταλμένης μας Δέσποινας Μακρινού

17996304 303
Facebook
Twitter
LinkedIn

Salaamalaicum Σαουδική Αραβία!

Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail 15 225x300 1 (1)

Το ταξίδι στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν ανήκει στους προσφιλείς προορισμούς . Είναι ένα ταξίδι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εκκεντρικό, δύσκολο, με έντονες ανησυχίες και επιφυλάξεις. Είναι ένα ταξίδι που πολλοί θα το χαρακτήριζαν επικίνδυνο και άλλοι παρανοικό.

Αν και η αρχική ιδέα της επίσκεψης ταυτιζόταν και με τις δύο εκτιμήσεις, η περιέργεια και η ανάγκη για νέες πολιτισμικές πληροφορίες επικράτησε και το ταξίδι πραγματοποιήθηκε. Ευτυχώς!

ThumbnailThumbnail (3)

Οι πρώτες σαφείς οδηγίες προήλθαν απο την πρεσβεία στη χώρα μας. Καλυμμένα τα άκρα, το κεφάλι δεν είναι απαραίτητο, η Μεδίνα ( ο δεύτερος ιερός χώρος το ισλάμ) είναι επισκέψιμη.

Μακριές μπλούζες, φορέματα, παντελόνια και μερικά μαντήλια για καλό και για κακό για τις δύσκολες επισκέψεις.

Thumbnail (1)Saoudiki aravia xenodoxeia xenoi episkeptes

 

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Τζέντα η πρώτη εντύπωση ήταν σοκαριστική. Τα μοναδικά χρώματα που επικρατούσαν ήταν το μαύρο και το άσπρο. Είμασταν παραφωνία! Ωστόσο τα βλέμματα δεν ήταν απειλητικά, απλώς περίεργα.

Και η περιπλάνηση ξεκίνησε!

Thumbnail (2)

Η Σαουδική Αραβία καταλαμβάνει σχεδόν ολοκληρη την αραβική χερσόνησο και είναι η μεγαλύτερη Χερσόνησος της Γής. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρημο στην Ασία και την πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Έχει έκταση 2.330.000 τετραγωνικά μέτρα. Στο κέντρο της ερήμου, βρίσκεται η μεγαλύτερη έρημος άμμου στον κόσμο ( 647.500 τ.μ ), η Ρούμπ αλ Κάλι που σημαίνει άδειο τετράγωνο.

Η χώρα συνορεύει με την Υεμένη, το Ομάν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βρέχεται απο τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα.

5d6636413c00004e0046abc2

Με την τελευταία πληθυσμιακή απογραφή οι κάτοικοι υπολογίζονται περίπου 32 εκατομμύρια απο τα οποία μόνο το 30% είναι Σαουδάραβες. Το υπόλοιπο είναι μετανάστες απο τις γύρω χώρες.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλό και προκύπτει απο τις τεράστιες εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, θείου και φωσφορικών αλάτων.

Το κλίμα είναι ξηρό και ερημικό με δυνατούς ακραίους ανέμους απο κινούμενη άμμο. Υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και χαμηλές τη νύκτα.

Η εικόνα της εξωτικής καμήλας στις αχανείς ερημικές εκτάσεις είναι εντυπωσιακή και άκρως χορταστική. Οι οάσεις, αρκετές κατα μήκος του οδικού δικτύου, είναι γεμάτες χουρμαδιές και φοίνικες.

 

Pws saoudiki arabia metatrepei erimo oasi kalliergisimou edafousThumbnail (7)

 

Στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει Σύνταγμα. Η χώρα κυβερνάται απο το “Νόμο του Θεού” τη Σαρία. Το 100% του πληθυσμού είναι Μωαμεθανοί κυρίως σουνίτες, με κυρίαρχη μορφή τον Ουαχαμπισμό. Ο Ουαχαμπισμός είναι κίνημα υπερσυντηρητικό, φονταμενταλιστικό, πουριτανικό. Ιδρυθηκε απο τον Μουχάμαντ ιμπν Αμπντ αλ Ουαχάμπ τον 18ο αιώνα.

 

Al Madinah  ( Μεδίνα )

Gettyimages 1309996439 1024x1024
Courtyard of the Al Haram or Al-Masjid an-Nabawi mosque in Medina Saudi Arabia on a sunny day. It was the second mosque built by Muhammad in Medina and is now one of the largest mosques in the world.

 

Στη Σαουδική Αραβία ανήκουν οι δύο πιο ιερές πόλεις του Ισλάμ. Η Μέκκα και η Μεδίνα. Στη Μέκκα δεν επιτρέπεται  η επίσκεψη μη μουσουλμάνων.

Στη Μεδίνα μόλις πρίν απο ένα χρόνο επετράπη. Εκεί βρίσκεται ο τάφος του Μωάμεθ και το προσκηνυμα θεωρείται επιβεβλημένο έστω και μία φορά στη ζωή ενός μουσουλμάνου. Ο ιερός τόπος, όπου βρίσκεται και ο τάφος του προφήτη, έχει χώρο για περισσότερους απο ένα εκατομμύριο προσκυνητές.

Οι γυναίκες φυσικά πρέπει να προσευχηθούν σε άλλο διπλανό χώρο μέσα ή έξω, κάτω απο τεράστιες ομπρέλες σκίαστρα.

Η εξοικείωση με αλλόθρησκους σχεδόν ανύπαρκτη! Στο πέρασμα μας προκαλέσαμε περίεργα και απαξιωτικά βλέμματα.

Παρόλο που ο σεβασμός του ιερού χώρου, μας υποχρέωσε σε ειδική ενδυμασία, δεν ήταν λίγοι που μας πλησίασαν απορημένοι. Κατά πάσα πιθανότητα η είσοδος μας μπορεί να ήταν μία απο τις πρώτες επισκέψεις μη μουσουλμάνων μετά την άρση της απαγόρευσης.

Το θέαμα ήταν άκρως ανατριχιαστικό. Χιλιάδες άνθρωποι γονατισμένοι πάνω σε τεράστια χαλιά ή ακόμη και σε μικρά ατομικά, χωρίς παπούτσια να ακολουθούν τα δυνατά μεγάφωνα με τις φωνές των ιμάμηδων και διπλωμένοι στα δύο να προσεύχονται.

Γυναίκες κάθε ηλικίας, σε ένα μαύρο παζλ, σκυφτές να εκκλιπαρούν έλεος και προστασία απο το κακό, υψώνοντας τα χέρια προς τον Αλλάχ!

Πιο δίπλα άντρες με άσπρες κελεμπίες, σαν ένα άσπρο κυματιστό σεντόνι, να εκλιπαρούν το θεό τους για συγχώρεση και δικαιοσύνη!

Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης του Ανώτατου Δυνατού. Είναι το Ισλαμ!!!

 

Το κλίμα για μας έγινε ξαφνικά βαρύ. Οφείλαμε να αποχωρήσουμε!

Ζήσαμε μιά τρομερή μοναδική εμπειρία! Νοιώσαμε απο κοντά το μέγεθος της λατρείας ενός ολόκληρου λαού. Αναγνωρίσαμε την ανάγκη για κάθαρση, την αφοσίωση και τον ανθρώπινο φόβο, την υποτακτική ανθρώπινη ύπαρξη σε αυτό που λατρεύουν.

 

Alula (Αλ Ουλα)

αρχείο λήψης

Η Alula είναι μιά μεγάλη αρχαία περιοχή στα βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας. Ιδρύθηκε τον 6ο π.Χ αιώνα και θεωρείται ιερή πόλη μετά απο το πέρασμα του προφήτη Μωάμεθ.

 

Διαθέτει μιά πανέμορφη αρχαία αγορά, επισκέψιμη με μικρά μαγαζιά, εστιατόρια και καφέ.

Στην Alula βρίσκεται η μυστικιστική αρχαία πόλη Χέγκρα, που φέτος μετά απο 2.000 χρόνια, άνοιξε και υποδέχεται επισκέπτες.

Κάθε τουρίστας, κάθε διανοούμενος, κάθε περίεργος περιηγητής οφείλει να επισκεφθεί έστω και μία φορά στη ζωή του τη Χέγκρα. Τα ερωτήματα είναι πολλά: ποιός λαός την έκτισε, απο που ήλθε, για πόσο καιρό έζησε εδώ” επισημαίνει ο καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Μαιάμι στις Ηνωμένες Πολιτείες David Graf.

Το μυστήριο και τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα, παρόλο που οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φώς εώς σήμερα, 2.000 τάφους.

Οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι η πόλη κτίστηκε απο τους Ναβαταίους, αραβικός νομαδικός λαός με αραμαικές αναφορές.

Πληροφορίες για τους Ναβαταίους υπάρχουν ελάχιστες και οι περισσότερες προέρχονται απο τους αρχαίους ‘Ελληνες, τους Αιγύπτιους και τους Ρωμαίους, που συνήθιζαν να έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί τους.

Εντυπωσιακό εύρημα είναι  οι 111 τάφοι ελληνορωμαικής αρχιτεκτονικής που ανακαλύφθηκαν σε πολυ καλή κατάσταση.

Η πρόσβαση στον χώρο γίνεται με τέλεια οργάνωση και φιλοξενία. Η τιμή της επίσκεψης κοστίζει 95 ριάλ ( 24 ευρώ περίπου).

 

Ταιφ  (Taif)

360523364

 

Η Ταιφ, είναι πόλη της επαρχίας Μέκκα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.000 περίπου μέτρων. Είναι η πιο δροσερή πόλη της Σαουδικής Αραβίας. Έχει πληθυσμό 700.000 και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας. Το παζάρι και η παλιά αγορά είναι ένα απο τα πιο αξιόλογα μέρη επίσκεψης.

 

Ο κρατήρας Al Waba

 

Λίγο πρίν την Τζέντα επισκεφθηκαμε έναν εντυπωσιακό κρατήρα ηφαιστείου που δημιουργήθηκε απο μία υπόγεια έκκρηξη ατμού, όταν το λειωμένο μάγμα ενώθηκε με τα υπόγεια ύδατα. Το τοπίο είναι ανατριχιαστικό και ο μοναδικός κάτοικος του φυλακίου μας είπε ότι περσi δύο Γάλλοι τουρίστες επιχείρησαν να πλησιάσουν και δηλητηριάστηκαν απο τα αέρια.

Thumbnail (5)

Κάτοικοι και φιλοξενία

 

Η φιλοξενία των κατοίκων σε όλες τις πόλεις, τα χωριά, σε όλους τους χώρους υπήρξε εντυπωσιακή. Η προθυμία τους και η διάθεση να μας εξυπηρετήσουν ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Welcome ακούγαμε όπου και αν πηγαίναμε, παρόλο που ελάχιστοι μιλoύσαν αγγλικά.

Η φιλοξενία τους μας θύμησε την Ελλάδα πενήντα χρόνια πρίν.

 

Η φουτουριστική πόλη Neon

 

Στον κόλπο της Άκαμπα κτίζεται μιά καινούργια πόλη 46 χιλιομέτρων, τελείως φουτουριστική χωρίς αυτοκίνητα, υψηλής τεχνολογίας, ρομποτική. Ιδέα και σύλληψη του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η νέα αυτή πόλη ξεκίνησε το 2016 και θα είναι έτοιμη το 2030.

 

 

Το ταξίδι μας στη Σαουδική Αραβία τελείωσε με μοναδικές εμπειρίες μνήμης.

Ο ορισμός των αντιθέτων σε ένα μοναδικό συναίσθημα.

Ασπρο – μαύρο, ηλιος και φεγγάρι, αμμος και οάση, χρήμα και φτώχεια.

Things to do in medina

Alaicum Salaam Σαουδική Αραβία

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.