Το ρεπορτάζ του τρόμου Της Δέσποινας Μακρινού

Gynaikes se empolemi zoni min
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Thumbnail 15 225x300 1 (1)

Ζω σε μιά χώρα που το να είσαι δημοσιογράφος είναι έγκλημα… μπορεί να σε στείλει στη φυλακή, να βασανιστείς, να σου στοιχίσει τη ζωή», υποστηρίζει η Ιρανή  δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μασίχ Αλινετζάντ, που ζει μόνιμα πλέον στις ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ μιάς σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το “Ρεπορτάζ του τρόμου”!

Ρεπόρτερς, άντρες και γυναίκες., δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, επαγγελματίες της Ενημέρωσης, με σκοπό τη σωστή πληροφορία ρισκάρουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να μεταφέρουν τα γεγονότα τη στιγμή, που γίνονται και που βιώνουν οι ίδιοι.

Τουλάχιστον οκτώ εκπρόσωποι της Ενημέρωσης,  έχουν εως σήμερα σκοτωθεί στο καθήκον, στην πρόσφατη εμπόλεμη κατάσταση που εξελίσσεται στην Παλαιστίνη .

Ακομη περισσότεροι αγνοούνται!

…Και είμαστε μόλις λίγες μέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών!

 

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σκοτωθεί, ενώ μετέδιδαν πληροφορίες, 1657 επαγγελματίες του ρεπορτάζ.

Πολλοί απο αυτούς δολοφονήθηκαν , άλλοι σκοτώθηκαν σε μάχες και άλλοι έχασαν τη ζωή τους απο βαριά τραύματα.

Το Ιράκ κατέχει την πρώτη θέση με 300 δολοφονίες, τη δεύτερη η Συρία με 280 και ακολουθούν το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Παλαιστίνη και η Σομαλία.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontieres) 488 επαγγελματίες της Ενημέρωσης κρατούνται στις φυλακές.

Ποτέ απο τη δημιουργία του ετήσιου απολογισμού της οργάνωσής μας, δεν ήταν τόσο υψηλός ο αριθμός των φυλακισμένων ρεπόρτερς. Μεταξύ αυτών μεγάλο ποσοστό κατέχουν οι γυναίκες”.

Στην ετήσια έκθεση της ίδιας οργάνωσης,  55 δημοσιογράφοι και τέσσερις συνεργάτες τους σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο, το 2022.

“Οι περισσότεροι απο αυτούς σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους μπροστά στις οικογένειες τους “ δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ.

“Η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση”

“Η ελευθερία του Τύπου είναι το θεμέλιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο σε κάθε γωνιά του κόσμου , η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση. Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης γίνονται στόχοι, εντός και εκτός του διαδικτύου, ενώ επιτελούν το ζωτικής σημασίας λειτούργημά τους. Παρενοχλούνται, εκφοβίζονται, συλλαμβάνονται, φυλακίζονται” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, το παρακράτος, οι πολεμικές συγκρούσεις, είναι τα “τέρατα” που αρνούνται την ελευθερία της Ενημέρωσης και καταδικάζουν ανελέητα τους εκπροσώπους της.

Η υπέρασπιση του δικαιώματος για σωστή πληροφόρηση είναι ζωτικής σημασίας και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Είναι εξαιρετικά ανήσυχο να απορρίπτουμε στο σύνολό του, ένα λειτούργημα, όπως αυτό της Ενημέρωσης , απο ένα, δύο ή και περισσότερα, απογοητευτικά παραδείγματα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.