Πασιονάρια! το Ανθος του πάθους…, ”Δεν θα περάσουν΄΄ στη μάχη της Μαδρίτης

Dolores ibarruri speech
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Ντολόρες Ιμπάρρουρι η Πασιονάρια , απο τη Χώρα των Βάσκων  πέρασε στις καρδιές  των Δημοκρατικών, οταν η κραυγή της  «No Pasaran!» («Δεν θα περάσουν!») ήταν η κραυγή μάχης  ενάντια στους Εθνικιστές του Φράνκο, κατά τη διάρκεια του Ισπανικου εμφυλίου.

4edf592f6ab6d13bba82 1428191292

  Τα σύνθηματά της  που ενέπνευσαν τους επαναστάτες όχι μόνο τους Ισπανούς αλλά όλους τους κατατρεγμένουςτης γης είναι: «  Καλύτερα να πεθαίνεις όρθιος, παρά να ζεις γονατιστός» και «Είναι καλύτερα να είσαι χήρα ενός ήρωα, παρά σύζυγος ενός δειλού», «No pasaran» “Δεν θα περάσουν”, στη Μάχη της Μαδρίτης.

Unnamed 2

Πρποσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας απο το 1921,απο την ίδρυσή του δηλαδή,  οπου αργότερα έγραφε και στην εφημερίδα ” Ο κόσμος της εργασίας”. Εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής του ΚΚΙ από την περιοχή της   επαρχία των Αστουριών που  βρίσκεται στο βορρά της Ισπανίας.

 

Pssnnaariiaa1

 

Μετά την εξορία της από την Ισπανία στο τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, διορίστηκε Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΙ, θέση που κράτησε από το 1942 ως το 1960. Έπειτα ονομάστηκε επίτιμη πρόεδρος του ΚΚΙ ως το τέλος της ζωής της.

Η Πασιονάρια πέθανε στις 12 Νοεμβρίου 1989, σε ηλικία 94 ετών. 

Pssnnaariiaa2

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.