“Τεμπονέρα ζεις” Ο δάσκαλος που δολοφονήθηκε γιατι αγαπούσε τα παιδιά…Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Fb img 15784356683467107
Facebook
Twitter
LinkedIn

Mathites1990

Η πρώτη κατάληψη έγινε στις 24 Νοεμβρίου 1990 σε λύκειο στο Ηράκλειο Κρήτης και σύντομα ο αναβρασμός επεκτάθηκε σχεδόν σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Έως το τέλος του Δεκεμβρίου το 70% των γυμνασίων και των λυκείων ήταν υπό κατάληψη…. Ταυτόχρονα γίνονται πολλές πορείες διαμαρτυρίας με συμμετοχή μεταξύ 10.000 και 30.000 ατόμων, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.

Αιτία το πολυνομοσχέδιο που είχε καταθέσει στην κυβέρνηση ο Υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, πιθανό περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας κ.ά.

  Στις 07.01.1991, ημέρα επανέναρξης των μαθημάτων μετά τις γιορτές, οι καταλήψεις συνεχίζονται ενώ η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κηρύσσει στάση εργασίας και καλεί τους καθηγητές να βρίσκονται έξω από τα σχολεία

ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ

Στις 08.01.1991, στις 19.30 το απόγευμα, στην Πάτρα περί τα τριάντα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Ιωάννη Καλαμπόκα, επιτίθενται οπλισμένοι κατά των μαθητών στην κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου, χωρίς όμως να επιτύχουν να διώξουν τους νέους.

 Στις 23.30 το βράδυ,  η ομάδα της νεολαίας της Ν.Δ.   επιχειρεί να μπει στο κτίριο του 30υ Λυκείου Πάτρας  Με το άνοιγμα της πόρτας τα μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους.

ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÌÍÇÌÇÓ ÊÁÉ ÐÏÑÅÉÁ ÃÉÁ ÔÇÍ 29ç ÅÐÅÔÅÉÏ ÁÐÏ ÔÇÍ ÄÏËÏÖÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÉÊÏÕ ÔÅÌÐÏÍÅÑÁ (eurokinissi / ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
 

Ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Ι.Καλαμπόκα.

Η κηδεία του 38χρονου Καυηγητή που άφηνε πίσω του ενα 9χρ0ν0 παιδί τον Διονύση Τεμπονέρα, μετατράπηκε σε συλλαλητήριο. Μαθητές, καθηγητές, γονείς και κοντινά πρόσωπα του θύματος γέμισαν τους δρόμους της Πάτρας, για να θρηνήσουν τον καθηγητή και να δείξουν την αντίδρασή τους απέναντι στην κυβέρνηση. Ζητούσαν την τιμωρία των ενόχων….Με κύριο σύνθημα :
“Αυτό το Υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας”.

Ο Τεμπονέρας ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού ηλικίας 9 ετών και ενός κοριτσιού 7 ετών….

Στις 10 Ιανουαρίου έγινε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές. Τα ΜΑΤ προσπαθούσαν να διαλύσουν το πλήθος με δακρυγόνα, όταν ένα έπεσε στη βιτρίνα του καταστήματος ενδυμάτων «Κ. Μαρούσης» στη συμβολή Θεμιστοκλέους με Πανεπιστημίου. Μέσα σε λίγα λεπτά προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους ορόφους του κτιρίου. Τέσσερις εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν.

αρχείο λήψης

 

Ο 32χρονος Περικλής Ρεπάτης, ο 57χρονος Μανώλης Κοντόπουλος και ο 59χρονος Ιωάννης Νεμετζίδης πέθαναν από ασφυξία, ενώ ένας νέος απανθρακώθηκε χωρίς να αναγνωριστεί….

Κατηγορούμενοι για τον φόνο του καθηγητή Τεμπονέρα ήταν ο πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ Ιωάννης Καλαμπόκας και δυο στελέχη της οργάνωσης που ήταν στο σχολείο κατά τη συμπλοκή, ο Αλέξανδρος Μαραγκός και ο Σωτήριος Σπίνος. Η δίκη τους έγινε τον Μάρτιο του 1993. Ο Καλαμποκάς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ο Μαραγκός σε τρεις μήνες..
Την επόμενη μέρα της δολοφονίας ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και τη θέση του πήρε ο Γεώργιος Σουφλιάς. …Ο κ. Κοντογιαννόπουλος εντάχθηκε αργότερα στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ…

3897629

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ο 9χρονος τότε γιός, του Νίκου Τεμπονέρα  είναι σήμερα ένας απο τους σπουδαιότερους  , δικηγόρους και εργατολόγους και σημαντική πολιτική προσωπικότητα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.