Ενα καταφύγιο για κατατρεγμένους δημοσιογράφους! Από την Efsyn -Νησίδες!

Meeting epixirimatias
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενα καταφύγιο για κατατρεγμένους δημοσιογράφους

 «Βαρόμετρο της ελευθερίας του Τύπου στον κόσμο», ο φορέας που στεγάζεται στο 15ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας και υποδέχεται δημοσιογράφους διαφορετικών εθνικοτήτων, ανάλογα με τις κρίσεις και τους πολέμους που συγκλονίζουν τον κόσμο, εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα προπύργιο για τη διασφάλιση της ελευθεροτυπίας και τη συνέχιση του έργου των κυνηγημένων εργαζομένων στα Μέσα. Μπήκαμε στο «Σπίτι των Δημοσιογράφων» που έχει έδρα τη χώρα τού «Liberté, égalité, fraternité», τη Γαλλία.

Μια ανάσα από τον Σηκουάνα, στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, στέκει το Maison Des Journalistes (MDJ). Αυτό το «Σπίτι των Δημοσιογράφων» φιλοξενεί επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και αναζητούν άσυλο γιατί δέχτηκαν απειλές θανάτου ασκώντας απλά το επάγγελμά τους. Μπορούν, έτσι, να μείνουν εκεί για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα.

Μπαίνοντας μέσα, βλέπει κανείς διάφορα σατιρικά σκίτσα και το banner του «Cartooning for Peace», ενός διεθνούς δικτύου σκιτσογράφων που δημιουργήθηκε το 2006 από τον Κόφι Ανάν και τον Γάλλο σκιτσογράφο Jean Plantureux (Plantu), με στόχο να προαγάγει την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της σκιτσογραφίας.

Το κτίριο του MDJ διαθέτει 14 δωμάτια και οι δημοσιογράφοι που φιλοξενούνται εκεί επωφελούνται λαμβάνοντας κοινωνική και πολιτιστική υποστήριξη (διοικητικές διαδικασίες, οικονομική και υλική βοήθεια, εκπαίδευση, μαθήματα γαλλικών, προσκλήσεις για να ανακαλύψουν τη χώρα κ.ά.). Μάλιστα, το κάθε δωμάτιο χρηματοδοτείται από ένα μεγάλο γαλλικό Μέσο, το οποίο συνεισφέρει έτσι στο σημαντικό έργο της οργάνωσης. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται εκεί δημοσιογράφοι, cameramen, σκιτσογράφοι από την Τυνησία, την Κούβα, την Κίνα, το Αφγανιστάν, ενώ το «Σπίτι» προσέγγισαν πρόσφατα και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από την Παλαιστίνη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.