Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας
Γράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος
Σήμερα , 9 Ψεβρουαρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, , την οποία, σύμφωνα με έρευνα την γνωρίζουν σχεδόν 25.000.000 άτομα, από τα οποία περίπου 13.000.000 την χρησιμοποιούν ως μητρική γλώσσα. Πέρα απο την Ελλάδα και την Κύπρο, την εθνική μας γλώσσα μιλάει η ελληνική ομογένεια στην Αυστραλία-με ιδιαίτερη προσήλωση- και χαλαρότερα στην Αμερική και τον Καναδά, Σε πολλές ακόμη χώρες όπου υπάρχει Ελληνισμός, όπως Γερμανία, Αγγλία κ.λ.π. καθώς και στην Ιταλία, όπου οι άλλοτε ελληνικές αποικίες. Ακόμη σε παραευξείνιες χώρες με το ποντιακό στοιχείο.
Στα Βαλκάνια προέχουσα θέση έχει η Αλβανία , κυρίως στις νότιες περιοχές με τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Όμως έχει ιδιαίτερα εξαπλωθεί και σε μεγάλο μέρος των γηγενών Αλβανών, καθώς μετά το !980 πολλοί μεταναστεύουν στην Ελλάδα για εργασία και ύστερα από πολλά χρόνια, αφού έμαθαν τα ελληνικά, επιστρέφουν στη χώρα τους.
Ακόμη γνώστες της ελληνικής γλώσσας υπάρχουν στη Βόρεια Μακεδονία και λιγότεροι στη Βουλγαρία. Επίσης και στην Τουρκία, όχι μόνο από την μικρή ελληνική μειονότητα, αλλά και από αρκετούς Τούρκους που προέρχονται από την Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών.
Σημαντική συμβολή στην διατήρηση και διάδοση της γλώσσας μας έχει η ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς σε πολλές ορθόδοξες χώρες οι ακολουθίες γίνονται κατά μεγάλο μέρος στην ελληνική γλώσσα , στην οποία είναι γραμμένα και τα Ευαγγέλια Άλλωστε πολλοί επίσκοποι σε διάφορες χώρες μιλούν άπταιστα ελληνικά, καθώς αποφοιτούν από ελληνικές θεολογικές σχολές. Μερικοί μάλιστα με ιδιαίτερη προσήλωση στα ελληνικά σε μακρινές χώρες, όπως ο μακαριστός μητροπολίτης Καμπάλας Ιωνάς (έγχρωμος) στην Ουγκάντα που δήλωνε με φανατισμό ¨Ελληνας, καθώς είχε ελληνική παιδεία. Καθώς επίσης και ο πρόσφατα στην επικαιρότητα κολομβιανός επίσκοπος Άσσου Τιμόθεος, που εξυμνεί με πάθος την Ελλάδα , τις πνευματικές της αξίες και την ιστορία της .
Αρνητική εξέλιξη είναι το ότι σε πολλά ομογενειακά κέντρα της διασποράς μεγάλο μέρος της επόμενης γενιάς ελάχιστα γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, που είναι βασικό εθνικό μας χαρακτηριστικό. Μεγάλη η ευθύνη των οικογενειών που προφανώς υποβαθμίζουν τη σημασία αυτού του εθνικού μας γνωρίσματος ενώ θα πρέπει να το μεταλαμπαδεύουν και στις νεώτερες γενιές. Βέβαια αντίστοιχη ευθύνη έχει και η ελληνική Πολιτεία που θα πρέπει να εξασφαλίζει τις αντίστοιχες απαραίτητες υποδομές για να βοηθά την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα μεγάλα ομογενειακά κέντρα .….