Δημήτρης Μυταράς: “Όταν κάποιος αρρωσταίνει τον πετάνε” – Σκίτσο και κείμενο Γιάννης Κουτσοκώστας

Thumbnail (16)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δημήτρης Μυταράς:  “Όταν κάποιος αρρωσταίνει τον πετάνε”

Σκίτσο και κείμενο Γιάννης Κουτσοκώστας

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους, σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους με διακριτό στίγμα και διεθνή αναγνώριση. Έφυγε από τη ζωή στις 16 Φεβρουαρίου, το 2017 αφήνοντας πίσω ένα πλούσιο και καινοτόμο έργο στο οποίο συνδύαζε το ταλέντο του με τις νέες τεχνικές και τη μυθοπλασία με τον ρεαλισμό. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα προσπάθησα να αποτυπώσω σχεδιάζοντας το πορτρέτο του κορυφαίου ζωγράφου και μια από τις περίεργες γυναικείες φιγούρες του για φόντο.

Ο Μυταράς γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου, το 1934 στη Χαλκίδα. Ήταν μαθητής του Γιάννη Μόραλη και του Σπύρου Παπαλουκά στη Σχολή Καλών Τεχνών, σπούδασε στο Παρίσι ζωγραφική και σκηνογραφία τις οποίες υπηρέτησε πιστά σε όλη του τη ζωή. Συμμετείχε σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αλεξάνδρεια, Παρίσι, Σάο Πάολο, Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Φλωρεντία, Βενετία, Γένοβα, Βελιγράδι, Νέα Υόρκη, Στοκχόλμη, Τόκιο κ.α.), συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και το ΚΘΒΕ, διακόσμησε με τοιχογραφίες πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ενώ έργο του κοσμεί και τον σταθμό “Δάφνη” του μετρό της Αθήνας.

Για περισσότερα από 15 χρόνια υπήρξε καθηγητής, αλλά και Πρύτανης στην ΑΣΚΤ, ενώ το 2008 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημία Αθηνών. Για κακή του τύχη την ίδια χρονιά επιδεινώθηκε το πρόβλημα όρασης που είχε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ταξιδέψει στη Σουηδία για θεραπεία. Όμως το 2010 οι …καρεκλοκένταυροι της Ακαδημίας αντί συμπαράστασης τον διέγραψαν από την Ακαδημία και του ζήτησαν να επιστρέψει μια αποζημίωση που του είχαν δώσει, γιατί – λέει- απουσίαζε επί ένα χρόνο από τις συνεδριάσεις της. Το θέμα αποκάλυψε τότε η Ελευθεροτυπία με τον Δημήτρη Μυταρά να εξομολογείται με πίκρα και παράπονο στην εφημερίδα:
“Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ενώ τους είπα ότι έχω πρόβλημα υγείας, ενώ τους έστειλα και τα αποδεικτικά στοιχεία, τις ιατρικές γνωματεύσεις από τη Σουηδία, με διέγραψαν λες και ήμουν ένας εγκληματίας… Αντί απάντησης μου ζήτησαν πίσω την αποζημίωση που μου είχαν δώσει 2.304,17 ευρώ, πράγμα που έκανα φυσικά… Το θέμα αυτό με εξουθένωσε ηθικά», δήλωσε ο ζωγράφος εκφράζοντας την απορία: «Όταν κάποιος αρρωσταίνει, τον πετάνε έξω;».
Ο Μυταράς πέθανε στην Αθήνα το 2017 σε ηλικία 83 ετών. 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.