Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Aa1 4347 1 1024x844
Φωτογραφία από Δελτίο Τύπου
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η αυτοδίδακτη ζωγράφος Σοφία Καλογεροπούλου, γνωστή για το στυλ Ναΐφ που έχει υιοθετήσει στο έργο της, απελευθερώνει την ανεξάντλητη φαντασία της στον καμβά.

«Χρειάστηκε να γεράσω, για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί», δήλωσε ο Χουάν Μιρό, ένας από τους σημαντικότερους Καταλανούς ζωγράφους και γλύπτες, για τον οποίο ο Αντρέ Μπρετόν, είχε πει πως «είναι ο περισσότερο υπερρεαλιστής από όλους.»

Μετά τη δήλωση του Μιρό, θα μπορούσε έμμεσα να ταξινομηθεί μαζί με άλλους διάσημους Ευρωπαίους ζωγράφους του 20ου αιώνα, στην τεχνοτροπία Ναΐφ, μια κατηγορία τέχνης που χαρακτηρίζεται από μια απλοϊκότητα παιδικού τύπου, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο, όσο και στην τεχνική.

Ναΐφ ζωγραφική

Στην Ελλάδα, η ανακάλυψη και αποδοχή της λαϊκής Ναΐφ ζωγραφικής, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανακάλυψη του Θεόφιλου μετά το 1929 από τον τεχνοκριτικό Ελευθεριάδη-Teriade, σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

19 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου 2024

Η αυτοδίδακτη ζωγράφος Σοφία Καλογεροπούλου, γνωστή για το στυλ Ναΐφ που έχει υιοθετήσει στο έργο της, απελευθερώνει την ανεξάντλητη φαντασία της στον καμβά, όπως τα παιδιά, και δημιουργεί εικόνες γεμάτες χρώματα, που θυμίζουν κεντήματα λαϊκής τέχνης.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 18 190254

Κι όπως γράφουν ο Αλέξανδρος Μόρντουντακ και η Ντόρα Βυζοβίτου:

«Η Καλογεροπούλου είναι χαρισματική storyteller. Διηγείται με εικόνες και με χρώματα. Και η σιωπή του καμβά στη Σοφία ξεχειλίζει από ήχους, φωνές και μουσική. Οι πίνακές της είναι γεμάτοι από μνήμες, ταξίδια εσωτερικά και εξωτερικά, βαθιά γνώση των τεχνών, της ιστορίας, της μυθολογίας και συνεχή έρευνα. Η ναΐφ ζωγραφική βρίσκει στη Σοφία την πιο έντεχνη έκφρασή της. Και η αλήθειά της είναι εκείνη που κάνει την πολυεπίπεδη ανάγνωσή τους προσιτή σε όλες τις ηλικίες. Είναι αυτή που επιτρέπει την πολλαπλή προσέγγισή τους από μικρούς και μεγάλους που με πείσμα δηλώνουν ότι εκείνοι ξέρουν πραγματικά τι τους λέει σε κάθε πίνακά της.»

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 18 190219
Φωτογραφία από Δελτίο Τύπου

Πίνακες της, εμπνευσμένοι από μουσικές συνθέσεις, παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής και τη Γκαλερί Σκουφά.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Διώνης Καλογεροπούλου, θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου, κι είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ωράριο έκθεσης

Καθημερινές: 10:00 έως 20:00 (τελευταία είσοδος 19:00) ή έως 20:30 (τελευταία είσοδος 20:00) τις ημέρες των παραστάσεων στην Αίθουσα Χ. Λαμπράκης για τους κατόχους εισιτηρίων

Σαββατοκύριακα: 11:00 έως 15:00 (τελευταία είσοδος 14:00)

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.