Μια φανταστική συζήτηση του T.S. Eliot και του Noam Chomsky
Του Αντώνη Λιοναράκη Στο βάθος της ιστορίας ανταλλάξαμε τη σοφία με τη γνώση. Έτσι φάνηκε και ο ρόλος των σχολείων και των πανεπιστημίων. Μετά όμως αντικαταστήσαμε τη γνώση με την πληροφορία και προσθέσαμε την εικόνα. Από αυτό το σημείο ξεκίνησε η φθορά, η καταστροφή, η ερήμωση και η ερείπωση της ανθρώπινης σκέψης. Τώρα, μια χούφτα άνθρωποι γυρίζουν προς τα πίσω για να ανακαλύψουν εκ νέου τη χαμένη ύπαρξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της επιστημονικής και Αριστοτελικής σκέψης.
Αν δεν μπορέσεις να δεις το δισδιάστατο βλέμμα που μας επιτρέπει να δούμε τον εσωτερικό μας κόσμο, δεν θα δεις ποτέ σου το τρισδιάστατο βλέμμα του αετού που κοιτάζει μέσα από την καρδιά σου και φτάνει στην πιο ψηλή και τραχιά κορυφή.
Το μεγάλο άλλοθι που επισκιάζει τον ανθρώπινο νου, η τεχνητή νοημοσύνη, ακολουθεί το αδηφάγο θηρίο, την αχόρταγη επιθυμία να κατευθύνει και να ελέγξει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Το τραγικότερο όλων είναι ότι το αδηφάγο αυτό θηρίο κατασκευάστηκε από ανθρώπινα χέρια, και από ανθρώπινο νου, από την απληστία του ανθρώπου για μεγαλύτερο έλεγχο και περισσότερα κέρδη, οφέλη που τον οδηγούν στην αφαίμαξη της ανθρώπινης αδυναμίας και αξιοπρέπειας.
*Ο Αντώνης Λιοναράκης είναι πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και νυν Ομότιμος Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. |
Μια φανταστική συζήτηση του T.S. Eliot και του Noam Chomsky – Του Αντώνη Λιοναράκη
Facebook
Twitter
LinkedIn