Ατέλειωτος ο ελληνισμός, τα βάσανα και οι καημοί της Ρωμιοσύνης! Δεκαετίες που σφράγισαν την μεταπολεμική Ελλάδα. Τα τραίνα έπαιρναν μαζί τους την ομορφιά της νιότης για τα ξένα. Κύριος, προορισμός η Γερμανία! Η ανασύσταση του κατακερματισμένου Κράτους να ”αναστυλωθεί” με γρήγορους ρυθμούς από τα θύματα του Πολέμου! Άλλοι Έλληνες κυνηγημένοι στα ξερονήσια και άλλοι φευγάτοι σε χώρες του Ανατολικού μπλόκου που όπως μάθαμε αργότερα “καλοπέρασαν” κι΄αυτοί! Για εμάς τους νεότερους “Μια εκούσια μερική αμνησία…”
Με αυτές τις συνθήκες εκεί στα μέσα του 20ου αιώνα το 1947, θα ακουσθεί για πρώτη φορά το όνομα του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Μια ευλογημένη φωνή που παίζει και κιθάρα. Θα γράψει το πρώτο του τραγούδι, «Το καντήλι τρεμοσβήνει» σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη που ηχογραφεί τον Σεπτέμβρη 1949.
Ο 27χρονος υδραυλικός από το Περιστέρι σχοινοβατεί ανάμεσα σε δύο κόσμους. Εχει βρεθεί στη στρατιωτική του θητεία στη Μακρόνησο όπου συμμετείχε στην ορχήστρα για την ψυχαγωγία των αξιωματικών και ως συνοδός στρατιώτης κρατουμένων ,σε μεταγωγή αριστερών, γνωρίζει τον εξόριστο Μίκη Θεοδωράκη.
Ναι τον Μίκη Θεοδωράκη που έμελλε οι δυο τους να φέρουν κοντά στον Λαό το δώρο της ποίησης και να αντηχήσει ο ”Επιτάφιος” που είχε γράψει ο Γιάννης Ρίτσος το 1936 για τα τραγικά επεισόδια των καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη. Η φωνή του ευλογία, βάλσαμο με τα ”Επιφάνεια” του Γιώργου Σεφέρη, με το ”Αξιον εστί ”του Οδυσσέα Ελύτη. Με το ”Είμαι αητός χωρίς φτερά ”του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
Επηρεασμένος από τον Μάρκο Βαμβακάρη που θαύμαζε, έγραψε στην φωτεινή του διαδρομή περίπου 200 τραγούδια .Και όπως ο ίδιος διηγείται στο βιβλίο ”Γρηγόρης Μπιθικώτσης Εγώ, ο Σερ” … (με επιμέλεια Π. Γεραμάνη),μπορεί κανείς να γνωρίσει την καλλιτεχνική του πορεία , από τον “Επιτάφιο” μέχρι την “Επίσημη αγαπημένη” και από το “Αξιον Εστί” μέχρι τον ” Κυρ Θάνο που πέθανε παραπονεμένος”
Το απόσπασμα από την συνέντευξη π ου ακολουθεί έχει γίνει το 1984,οταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αποφάσισε να αποσυρθεί από το ελληνικό τραγούδι.
Είχε δυο παιδιά την ποιήτρια Αννα Μπιθικώτση και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση από δεύτερο γάμο. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα γιατί τον έβγαλε Γρηγόρη είχε πει ”Γιατί όταν γυρίσει από την κηδεία μου θέλω να μπει στο σπίτι πάλι ένας Γρηγόρης Μπιθικώτσης,”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΝΑ
(video)
22 Ιουνίου 1984: Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μιλά στη Δήμητρα Γκουντούνα, λίγες μέρες πριν από την μεγάλη αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο στην Αθήνα.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έφυγε σαν σήμερα 7 Απριλίου του 2005!