Ενδοοικογενειακή βία: Ειδικοί ανοίγουν τα χαρτιά τους και μιλούν για το μεγάλο πρόβλημα της εποχής

Viasmos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Newpost, μίλησε με τον ψυχίατρο  ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

του Δημήτρη Καϊμά

Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, στο ευρύτερο φάσμα της ελληνικής κοινωνίας παρατηρείται τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.  Γενικότερα, η βία είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στους χώρους εργασίας, είτε στο σχολείο, ακόμη και στις τάξεις τους δημοτικού, έχει αυξητική πορεία.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής μετά τα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων λίγο πριν από τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα.

Οι νέες οδηγίες συμπεριελήφθησαν στον Οδηγό Διαχείρισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας που υφίσταται από το 2021, με σκοπό τον εμπλουτισμό του για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τη διαταγή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας θα ορισθεί ανώτερος αξιωματικός στον βαθμό τουλάχιστον του αστυνομικού υποδιευθυντή για την παρακολούθηση και τον συντονισμό υποθέσεων που αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία.

 

Υπάρχει αύξηση των περιστατικών και γιατί;

«Μόλις σε μία και μοναδική ημέρα μέσα στον Απρίλιο καταγράφηκαν 94 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και 110 κλήσεις στην άμεση δράση. Υπάρχει αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής. Όπως και στην ενδοσχολική βία, καθώς και στη γενικότερη εγκληματικότητα, και αυτή η αύξηση αναδεικνύει το μεγάλο τραύμα στην κοινωνική συνοχή μας. Για να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε το φαινόμενο πρέπει να το εξετάσουμε μέσα στο συνεχές των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Η οικονομική δυσπραγία, η οποία επιδεινώνεται σταθερά από την κρίση χρέους, εντάθηκε στη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζεται με την αλματώδη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και στη στέγαση, έχει οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές πιέσεις. Θα έλεγα ότι έχει συσσωρευτεί πολύς ατμός μέσα στους ανθρώπους, που σημαίνει μειωμένη υπομονή σε όλα και περισσότερη επιθετικότητα.

Σύμφωνα με τη θεωρία της “ανωμαλίας” του Durkheim (Le Suicide: Étude de sociologie), οι περίοδοι έντονης οικονομικής ανασφάλειας προκαλούν αποσταθεροποίηση, με αύξηση της βίας. Οι ερευνητές Pridemore και Kim (2007) απέδειξαν το εύλογο, ότι στις κοινωνίες που υφίστανται βαθιές οικονομικές αλλαγές, η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα συνδέεται στενά με περισσότερη εγκληματικότητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνεχείς οικονομικές δυσκολίες έχουν διαμορφώσει, λοιπόν, ένα περιβάλλον όπου η βία είναι ο τρόπος αντίδρασης για ανθρώπους με ανώριμες ψυχικές άμυνες που βιώνουν απογοήτευση και απόγνωση.

Προσωπικά, έχοντας συνεργαστεί με οικογένειες που βιώνουν οικονομική ανασφάλεια και κοινωνική απομόνωση, παρατήρησα ότι το συνεχές στρες και η αβεβαιότητα επηρεάζουν βαθιά τη δυνατότητα των ανθρώπων να διαχειρίζονται συγκρούσεις και να συνδέονται θετικά με τους άλλους.

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Newpost

Ενδοοικογενειακή βία: Για ποιους λόγους παρατηρείται η ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων – Τι αναφέρουν οι ειδικοί (newpost.gr)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.