Οταν ακούω ”πως φτάσαμε μέχρι εδώ” με πιάνουν τα νεύρα μου…Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

1 Πασχαλινά εργαστήρια ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1024x851
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οταν ακούω ”πως φτάσαμε μέχρι εδώ” με πιάνουν τα νεύρα μου. Θεωρίες και συνωμοσίες. Πάντα, δε, φταίνε οι άλλοι. Και η πνευματική ξηρασία που διασχίζει τη ζωή μας είναι ευθύνη του 13χρονου που οπλίζεται με μαχαίρι για να επιβληθεί στην παρέα.

Το ότι έχεις κρεμάσει εσύ το παιδί σου στο Ιντερνετ και του έχεις ανοίξει τους δρόμους με τις συσκευές προστασίας που του παρέχεις με ευκολία για να έχεις την ησυχία σου όταν γυρνάς κατάκοπος στο σπίτι απο μια δουλειά που σου παρέχει τη δυνατότητα να έχεις ενα πιο δυνατό αυτοκίνητο η ακόμη μια τηλεόραση δε φέρεις καμιά ευθύνη.

Αντε να ξεκινήσουμε την κριτική μας από τη γενιά του ΄70! Τις έχουμε προσάψει τόσες κατηγορίες που θα είναι κενός λόγος να αναμασήσω τα ίδια.

Ομως  πολλοί, θα υπενθυμίσω, οτι  σταθήκαν στα μαύρα χρόνια της Χούντας, χωρίς να μπορεσουν να ξεπεράσουν τις βουρδουλιές που τους άφησαν στη ράχη τους. Αλλοι στάθηκαν, στην ανάγκη της ”’στρατευμένης” ελευθερίας, στην αμφισβήτηση του κατεστημένου και άλλοι να βάδισαν προς τον μηδενισμό ή στο “ιδιωτικό όραμα”. Και δυστυχώς, έβαλαν στη μπάντα, τους καθοδηγητές τους, τον Βάρναλη, τον Καβάφη, τον Λειβαδίτη, τον Καμύ και έπεσαν με τα μούτρα στην ζωή, που προσέφερε μια πιο άνετη με περισσότερες ευκαιρίες   με περισσότερες δυνατότητες ”ελευθερίας”.

Αντίθετα η γενιά του΄80, συνάντησε την ανεργία, το φόβο, την οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια. Να και πάλι το ”ιδιωτικό” ‘όραμα ! Το εμείς, έγινε το απόλυτο Εγώ !

Προφητικός ο Αλμπέρ Καμύ με τον ”Ξένο” (1942). Μεσούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ η Αντίσταση ,οι διανοούμενοι οι ποιητές όσοι δεν πέσαν σαν ξεραμένα κλαράκια απο τα δολοφονικά πυρά του Ναζισμού, μαζικοποιούνται , εκείνος έβλεπε το μοναχικό άτομο…”Η μοίρα του ανθρώπου είναι παράλογη’ ‘Ο Καμύ ευαγγελίζεται την εξέγερση συνειδήσεων .”    Πανούκλα” ,” Η Πτώση” ”Δεν υπάρχει σωτηρία αν δεν εξεγερθεί  ο άνθρωπος στο παράλογο”.

Αραγε είναι παράλογη η ερώτηση που θέτω -πρώτα στον εαυτό μου- πόσοι απο εμας κάναμε δώρο σ΄ένα παιδί ένα βιβλί για τις γιορτές; Πόσα προγράμματα Τηλεόρασης ραδιοφώνου διάβασαν την ποίηση της Δημουλά για την Μεγάλη εβδομάδα; Πόσοι άκουσαν τα πάθη του ανθρώπου απο τον Κατράκη και την Ελλη.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.