Ως τζαμί θα λειτουργεί ο Βυζαντινός Ναός της Κωνσταντινούπολης της Μονής της Χώρας!

Th (2)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Βυζαντινός Ναός της Κωνσταντινούπολης ,της Μονής της Χώρας ,θα λειτουργεί από  εδώ και πέρα ,ως Τζαμί.Tα ψηφιδωτά στους τοίχους στον χώρο της προσευχής καλύφθηκαν.

Oif (1)

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και νωπογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 151158 χρόνια μετά την Αλωση της Πόλης, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 1945 έγινε μουσείο.

Μετά την απόφαση αυτή ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας τους σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα το 1958.

Πρόκειται για το μνημείο με τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.

Th (1)

Τη λειτουργία ως τζαμί της Μονής της Χώρας, του περικαλλούς βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης, εγκαινίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ειδική τελετή στην οποία συνδέθηκε απ’ ευθείας από το προεδρικό μέγαρο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το πρόσταγμα  στον Μουφτί ,για να κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων: «Εχεις το ψαλίδι στα χέρια σου και την κορδέλα μπροστά σου. Ολοι μαζί να πούμε “εις το όνομα του Κυρίου” (για Αλλάχ μπισμιλάχ) και να κόψουμε την κορδέλα. Με το καλό»!

Για πρόσκληση για τη διεθνή κοινότητα κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, που αποφασίστηκε σήμερα Δευτέρα (6.5.24) από τις τουρκικές Αρχές.

«H απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.