Κιθ Τζάρετ
Η κατάρα του σολίστα
Της Δέσποινας Μακρινού
Γεννήθηκε στις 8 Μαίου του 1945 στην Πενσυλβάνια της Αμερικής. Πρίν λίγες μέρες γιόρτασε τα 79 του χρόνια. Δυστυχώς χωρίς τους δικούς του ήχους στο πιάνο. Τα δύο εγκεφαλικά που τον σημάδεψαν, του στέρησαν τη δυνατότητα να σολάρει και να καταθέσει άλλη μία ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία στην παγκόσμια ιστορία των σύγχρονων ήχων της τζάζ.
Γιατί ο Τζάρετ ήταν μοναδικός.
Κάθε συναυλία ήταν μοναδική, κάθε ήχος ήταν μοναδικός, κάθε κοινό ήταν μοναδικό για κείνον. Ο αυτοσχεδιασμός που έφτανε στο απόγειο πάνω στη σκηνή, ήταν ευτυχώς για μας, μία σπάνια ηχογράφηση.
Ο Κιθ Τζάρετ, ο τζαζίστας , ο μουσικός που έφτανε την τελειότητα, δεν μπορεί να παίξει πιά. Οι παρενέργειες απο τα δύο εγκεφαλικά άφησαν βαριά αποτυπώματα στα μαγικά του χέρια.
“Δεν ξέρω πώς θα είναι το μέλλον μου, αλλά τώρα δεν αισθάνομαι πιανίστας. Μόνο αυτό μπορώ να πω. Οταν ακούω κομμάτια στο πιάνο, αισθάνομαι άσχημα σωματικά. Ακόμα και Σούμπερτ να ακούσω ή κάτι απαλό, μου είναι δύσκολο, γιατί ξέρω ότι δεν μπορώ πια να το παίξω. Και δεν πρόκειται να γίνω καλύτερα. Το πολύ πολύ να μπορώ να πιάσω ένα φλιτζάνι με το αριστερό μου χέρι, αλλά όχι να παίξω πιάνο. Στην περίπτωσή μου, δεν μπορεί κανείς να πει “μην πυροβολείτε τον πιανίστα”.
Με έχουν ήδη πυροβολήσει».
Μεγάλο δώρο στο χώρο της παγκόσμιας σύγχρονης μουσικής οι ηχογραφημένες συναυλίες του.
Ο Κίθ Τζάρετ έχει έλθει λίγες φορές στην Ελλάδα. Μία ήταν στο θέατρο Λυκαβηττού το 1983 και μία άλλη στην Πάτρα. Και τις δύο “βίωσε” στο έπακρο την ευαισθησία του στους παράπλευρους ήχους του χώρου.
Στην Πάτρα μάλιστα οι ήχοι απο το ρολόι της εκκλησίας του Παντοκράτορα – απρόβλεπτο – τον αποσυντόνισαν και αρνήθηκε να συνεχίσει. Φυσικά το ρολόι σίγησε και οι περίφημες νότες του σολίστα προκάλεσαν αποθεωτικά χειροκροτήματα.
Αυτός είναι ο Κιθ Τζάρετ, τελειομανής, ιδιόρυθμος, ανεπανάληπτος.