ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ Στην προηγούμενη… ζωή του ήταν Γιαπωνέζος -Γράφει ο Αλκης Φιτσόπουλος

5[58] (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ

Στην προηγούμενη… ζωή του ήταν Γιαπωνέζος

Ο Μίλτος Τεντόγλου, που στο μήκος με άλμα στα 6μ.65 στην Ρώμη, πήρε τρίτο σερί χρυσό μετάλλιο σε πανευρωπαϊκούς, είναι και «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο, είναι ένας ωραίο τυπάκι γεμάτο χρυσάφι. Άλλη, ωστόσο, ήταν τα όνειρά του, όταν ήταν μικρός. Να γίνει καλύτερος… μάγειρας από τον μπαμπά του κι έτσι να πορευτεί στην ζωή.

Ωστόσο, «άλλαι αι βουλαί ανθρώπων κι άλλα ο Θεός κελεύει»…Σε κάποια στιγμή, στο δημοτικό ακόμα, ο Μίλτος ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει την δύναμή του. Νόμιζε ότι μπορεί να πετάξει σαν τα πουλιά κι άρχισε να σκαρφαλώνει παντού, όπως έκανε και ο Πετρούνιας δέκα χρόνια πριν από αυτόν. Το περίφημο παρκούρ. Ο Μίλτος πήδαγε μάντρες, επάνω στα δέντρα, στα δοκάρια στο γήπεδο στα Γρεβενά κι εκεί τον είδε ένα κοφτερό μάτι. Ο Βαγγέλης Παπανίκος, που εντυπωσιάστηκε από την φυσική αλτικότητά του. Τον έπεισε ν’ ασχοληθεί με τον αθλητισμό κι βρήκε την κατάλληλη στιγμή. Ο Μίλτος μόλις είχε τραυματιστεί από μία πτώση στο παρκούρ κι έκανε εγχείρηση αφαίρεσης μηνίσκου. Επόμενο βήμα του νεαρού Τεντόγλου ήταν να κατέβει στην Αθήνα για να αφεθεί στα «χρυσά» χέρια των αλμάτων εις μήκος και τριπλούν, Βούλγαρου Γιώργου Πομάσκι.

Ο Τεντόγλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη πριν από 26 χρόνια και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στα Γρεβενά. Πήγε στο μουσικό γυμνάσιο και το λύκειο, η μουσική τον ηλέκτριζε, όπως είπε. Είχε και έφεση στην εκμάθηση. Σε χρόνο ρεκόρ έμαθε να παίζει μπουζούκι και κιθάρα. Του πήρε λίγο χρόνο παραπάνω για να μάθει πιάνο κι αρμόνιο. Ήταν, μάλιστα, τόσο καλός που έπαιρνε μέρος και σε συναυλίες!

Πριν βγει να κάνει τα άλματα στον τελικό του μήκους στο Τόκιο, ο Μίλτος Τεντόγλου, κατά την παρουσίασή του, χαιρέτησε όπως o…Λούφι, ακουμπώντας την γροθιά του στο πάτωμα. Τι είναι ο Λούφι ή Λάφι; Ένας υπερήρωας των γιαπωνέζικων κινουμένων σχεδίων, (Anime&Manga) Cartoons, ένα μείγμα ιαπωνικής κουλτούρας και δυτικής τεχνοτροπίας. Λίγοι γνώριζαν ότι ο Μίλτος είναι οπαδός της ιαπωνικής κουλτούρας από πιτσιρίκι ακόμα. Κι ακόμα πιο λίγοι, ότι κάνει εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας και διαβάζει βιβλία «ανάποδα» όπως λέει. Οπότε, το Τόκιο ήταν κάτι περισσότερο από must για τον Μίλτο Τεντόγλου.

Αν τον βοήθησε στην μέχρι τώρα καριέρα του στο μήκος η ενασχόληση με την ιαπωνική κουλτούρα; Εμφανώς. Στις πολεμικές τέχνες των Ιαπώνων, δυο έννοιες κυριαρχούν. Η αυτοσυγκέντρωση – αυτορρύθμιση και ο σεβασμός. Πριν από κάθε αγώνα ο Τεντόγλου συνομιλεί με τον… εαυτό του, καθαρίζει το μυαλό του, χρησιμοποιώντας την εξής γιαπωνέζικη σκωπτική – φιλοσοφική ρήση: «Σκέψου, ένα αυγό σε φούρνο μικροκυμάτων, να μην σπάει». Όσο για το σεβασμό, το δήλωσε μετά το χρυσό, ότι ήταν τυχερός κι ότι ο Κουβανός Ετσεβερία, που επίσης έκανε άλμα 8μ.41, ήταν σε καλύτερη μέρα απ αυτόν.

Στο δε, Βερολίνο, το 2018, όταν πήρε μέρος στο πανευρωπαϊκό, προκάλεσε απορίες όταν πήγε και φίλησε μια… εθελόντρια που ίσιωνε την άμμο στο σκάμα μετά από κάθε άλμα. Ποια ήταν αυτή, που κανένας άλλος αθλητής δεν αναγνώρισε; Η Χάικε Ντρέσλερ! Ζωντανός θρύλος του μήκους με 19 χρυσά μετάλλια, 54 ετών τότε. Την αναγνώρισε κι ας μην είχε γεννηθεί όταν μεσουρανούσε. Σέβας. Και ποιος ξέρει, μπορεί στην προηγούμενη ζωή του να ήταν ένας σαμουράι…

Εκτός του χρυσού μεταλλίου το Τόκιο, ο Μίλτος Τεντόγλου είναι και πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, πρωταθλητής κλειστού στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν, χρυσό μετάλλιο και στη Ρώμη; Το απωθημένο; Δεν έχει σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ. Το 8μ.66 του Λούη Τσάτουμα από το 2007

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.