!Εκατόν είκοσι εκατομμύρια  άνθρωποι εκτοπισμένοι βίαια! Της Δέσποινας Μακρινού

Coda pane quotidiano ok (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Μάιος 2024 !Εκατόν είκοσι εκατομμύρια  άνθρωποι εκτοπισμένοι βίαια!

Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (8)

Εκατόν είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν  τα σπίτια και τις πατρίδες τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο τέλος Μαΐου.

Οι αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα, το Σουδάν και την Μιανμάρ υποχρέωσαν τους κατοίκους τους να μετακινηθούν και να αναζητήσουν λύση σε άλλες περιοχές της Γης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας η μεγαλύτερη αύξηση αφορά ωστόσο, ανθρώπους που διαφεύγουν από συγκρούσεις και παραμένουν στη χώρα τους στριμωγμένοι σε εκτάσεις πιο ασφαλείς, κοντά στα σύνορα.

Το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού υπολογίζει ότι σε διάστημα πέντε ετών ο αριθμός από τις μετακινήσεις αυτές φτάνει τα 70 εκατομμύρια, αύξηση μεγαλύτερη του 50%.

Οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας υπολογίζονται στα 44 περίπου εκατομμύρια. Η συντριπτική πλειοψηφία (75%) αυτών φιλοξενείται σε γειτονικές χώρες με χαμηλή  ή το πολύ μεσαία οικονομική κατάσταση, αναμένοντας  και εκεί εξωτερική βοήθεια.

«Οι πρόσφυγες – και οι κοινότητες που τους φιλοξενούν – χρειάζονται αλληλεγγύη και χείρα βοηθείας. Μπορούν και ήδη συμβάλλουν στις κοινωνίες όταν αποτελούν μέρος της. Την περασμένη χρονιά εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στις εστίες τους, σηματοδοτώντας μια σημαντική αχτίδα ελπίδας. Λύσεις υπάρχουν – έχουμε δει χώρες όπως η Κένυα να πρωτοπορούν στην ένταξη των προσφύγων – αλλά χρειάζεται πραγματική δέσμευση» επεσήμανε στην τελευταία συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της  Ύπατης Αρμοστείας Φιλίππο Γκράντι.

Στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα υπάρχει και σχετική ανάλυση για τον περιβαλλοντικό εκτοπισμό κατοίκων λόγω της μεγάλης κλιματικής κρίσης.

“Δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να παρέχει νέες προσεγγίσεις και λύσεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπου κι αν βρίσκονται”. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αδράνεια!

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.