Φονταμενταλισμός “Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”   Της Δέσποινας Μακρινού

Fanaticims exof
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Φονταμενταλισμός “Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”

 

Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail 8 3 169x300

Με άλλοθι το Μακιαβελικής προέλευσης σύνθημα,  οι φονταμενταλιστές απανταχού συσπειρώνονται, συνωμοτούν και πράττουν ειδεχθείς αγριότητες, όπως αυτή του αποκεφαλισμού του ιερέα στον Βόρειο Καύκασο.

Ο φονταμενταλισμός που “αγιάζει τα μέσα”, η μαχητική θεμελιοκρατία που “εξαγοράζει” αντί “μεγάλου” αντιτίμου, τα πιο ακραία ανθρώπινα συναισθήματα, καταγράφει συχνά τα τελευταία χρόνια, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά, ενός φονταμενταλιστικού κινήματος είναι η συντηρητικότητα, η τυφλή θρησκευτική προσήλωση και ο επικίνδυνος μαχητισμός που “αγιάζει τα μέσα”.

Η συντηρητικότητα, που γίνεται εχθρός της εξέλιξης και της επιστήμης, διαφοροποιεί, απομακρύνει και εν τέλει καθιστά αντίπαλο δέος, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο.

Η τυφλή θρησκευτική προσήλωση, στοχεύει στις εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις, δίνει ύπαρξη και χώρο στον συντηρητισμό, συσπειρώνει τους ομοίους και δημιουργεί πλαίσιο δικαιολογημένων κινήσεων ( πολλές απο τις οποίες είναι βίαιες). Η προσήλωση αυτή σε μεταφυσικές θεότητες με μεταθανάτιους παράδεισους και “γλυκειά” μετέπειτα ζωή, χρωματίζει και καθαγιάζει τα οποιαδήποτε μέσα επιβολής.

Ο επικίνδυνος μαχητισμός είναι η έκφραση του εκκρηκτικού μίγματος του συντηρητισμού και της υπέρμετρης θρησκευτικής προσήλωσης. Γίνεται επικίνδυνος σε καταστάσεις γενικής αναταραχής και ακραίων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών.

Καθίσταται αντικείμενο εκμετάλλευσης, από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και χρησιμοποιείται  για να προκαλέσει προβλήματα, να εντείνει τις διαφορές και να συσπειρώσει δυνάμεις.

Γιατί οι ιδέες στρατολογούν στρατιώτες!

Κανείς δεν πάει στον πόλεμο για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων κεφαλαίων. Και αν πάει δεν θα έχει τη μαχητικότητα που χρειάζεται για να νικήσει. Οι πόλεμοι εξασφαλίζουν και προωθούν μόνο οικονομικά συμφέροντα.

Φονταμενταλιστικά κινήματα καταγράφονται σε όλες τις ιστορικές περιόδους και σε όλες τις θρησκείες της Γής.

Ωστόσο οι θρησκευτικές αρχές, έτσι όπως καταγράφονται στα επίσημα κείμενα, δεν έχουν καμία σχέση με τις φονταμενταλιστικές βιαιότητες.

Οι φανατικές και επικίνδυνες απόψεις αναπαράγουν μιά διαστρεβλωμένη θεωρεία για την οποιαδήποτε θρησκεία στο όνομα της οποίας ενεργούν. Παρασιτούν, εκμεταλλεύονται και κακοποιούν αυτό, στο όνομα του οποίου, με προθυμία σκοτώνουν και σκοτώνονται.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.