“Λοιπόν αν πρέπει να γίνει έτσι…” Εντβαρντ Γκρήγκ – – Αποστολή στη Νορβηγία !Της Δέσποινας Μακρινού

Oip
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Λοιπόν αν πρέπει να γίνει έτσι…”

Εντβαρντ Γκρήγκ – Νορβηγός μουσικός και πιανίστας

Της Δέσποινας Μακρινού – Αποστολή στη Νορβηγία 

Thumbnail (8)

Με αυτή τη φράση αποχαιρέτησε τον επίγειο ανθρώπινο πόνο, ο μεγάλος Νορβηγός μουσικός Έντβαρντ Γκρηγκ.

Ταξιδέψαμε λοιπόν εδώ στη Νορβηγική γη, ακολουθώντας τους γλάρους  και τα άλλα θαλασσοπούλια,  εδώ στα βουνά της Νορβηγίας, στους παγετώνες και τα ατίθασα νερά του υπεράριθμων καταρρακτών, στη γη των τρόλ και των μεγάλων φαραγγιών, στη γη των φιόρδ και των ατλαντικών ακτογραμμών, όπου συναντήσαμε τους ήχους ενός από τους πιο ρομαντικούς μουσικούς του 19ου αιώνα του Έντβαρντ Γκρήγκ.

Ο μικροκαμωμένος Εντβαρντ Γκρήγκ, γεννήθηκε στο Μπέργκεν το 1843 και πέθανε το 1907 σε ηλικία 64 ετών. Η μητέρα του, δασκάλα της μουσικής, τον δίδαξε από πολύ νωρίς  τις νότες του πιάνου, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του και ανακαλύπτοντας τις εξαιρετικές δυνατότητές του.

Σε ηλικία 15 ετών ο Γκρήγκ πήγε στη Λειψία για να παρακολουθήσει σπουδές στο Ωδείο. Εκεί αρρώστησε με φυματίωση και βαριά πνευμονία και παραλίγο να χάσει και την ίδια του τη ζωή. Η αρρώστια του άφησε σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και την σπονδυλική στήλη, που τον ταλαιπώρησαν έως το τέλος της ζωής του.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του δήλωσε “Πρέπει να παραδεχτώ ότι έφυγα από το Ωδείο της Λειψίας εξίσου αδαής, όπως μπήκα. Φυσικά έμαθα κάτι εκεί, αλλά η ατομικότητα μου ήταν ακόμα ένα κλειστό βιβλίο για μένα”.

Παντρεύτηκε την πρώτη του εξαδέλφη,  λυρική σοπράνο και απέκτησαν μαζί ένα κοριτσάκι, που λίγα χρόνια μετά έχασε τη ζωή του από μηνιγγίτιδα.

Το 1870 στη Ρωμη, γνωρίστηκε με τον Φραντς Λιστ, ο οποίος ενθουσιάστηκε με το Κονσέρτο για πιάνο του Νορβηγού μουσικού και χωρίς προετοιμασία θέλησε να το εκτελέσει. Στο τέλος της παράστασης, ο Γκρήγκ με πολλή διακριτικότητα του είπε ότι το έπαιξε πολύ γρήγορα!

Το 1888 συναντήθηκε με τον Τσαϊκόφσκι, ο οποίος τον γοήτευσε καταφέρνοντας να αποσπάσει από τον μεγάλο Ρώσο συνθέτη επαίνους για την πρωτοτυπία και την ομορφιά των συνθέσεών του.

Ο Γκρηγκ ανακηρύχθηκε δύο φορές επίτιμος διδάκτωρ, πρώτα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και στη συνέχεια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η απόφασή του να ακυρώσει τις συναυλίες  στη Γαλλία λόγω του σκανδαλου Ντρέιφους, τον έκανε ακόμη πιο γνωστό και αγαπητό πέρα από τα σύνορα της χώρας του, ενώ οι δηλώσεις του έγιναν στόχος πολλών μηνυμάτων μίσους εκείνης της εποχής. Με την προτροπή “σύντομα να επιστρέψουν οι Γάλλοι στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης και να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Μελοποίησε ποιήματα μεγάλων ποιητών όπως του Χάινε, του Γκαίτε, του Αντερσεν, του Κίπλινγκ και άλλων.

Ο Έντβαρντ Γκρηγκ πέθανε στο Δημοτικό Νοσοκομείο του Μπέργκεν της Νορβηγίας, στις 4 Σεπτεμβρίου 1907 σε ηλικία 64 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια. Η τελευταία του φράση, που έμεινε ατελείωτη ήταν «λοιπόν, αν πρέπει να γίνει έτσι…».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.